Leif Häggmark, ordförande i Alvargalans vänners styrelse, känner du dig nöjd med nomineringarna?
– Jag har fått höra hur prisgivarna arbetat och känner mig nöjd med hur de har tänkt på mångfalden. De uppmanades att inte ha skygglappar på sig, att titta på alla olikheter och få med dem i urvalet. Det blev så här i år. Det kanske blir annorlunda nästa år.
Varför blev det inget dialogmöte i år?
– Det gjordes på ett bra sätt förra året, och i år påminde vi prisgivarna om det. Sist avsattes en halvdag. Vi trodde inte så många skulle komma en till gång. Jag tycker de har visat att de tagit frågan på allvar.
Borde man ändra så att prisgivaren efter att ha redogjort för sina tre nomineringar går ut och låter juryn tänka mer fritt?
– Jag tycker det är bra att de är med och förklarar sina tankegångar. Det blir en diskussion där vi resonerar oss fram till den som är vinnaren. Jag ser inget problem med det. Om prisgivaren vill dela ut ett pris och satsar pengar för det så vill man också vara med och diskutera vem som vinner.
Hur skulle man kunna göra om processen så att resultatet blir mer jämställt?
– Det går alltid att förbättra sig. Jag tycker att processen har fungerat väldigt bra. Vi har ingen direkt åtgärd i åtanke.
Idag får varje prisgivare sätta upp sina egna kriterier för sin kategori. Det gör att det kan bli väldigt olika mellan de olika priserna, men även om det blir nya prisgivare.
Borde styrelsen styra upp det mer och formulera fasta kriterier?
– Det är möjligt att vi kan göra så, jag vet inte om vi gör så. Efter årets gala kommer vi att kalla till ett idémöte. Då ska vi resonera om framtiden för Alvargalan. Då hoppas jag på många förbättringsförslag.
Fotnot: I torsdagens papperstidning kan du läsa om hur tre olika prisgivande företag motiverar sina val.