IVO: ”Vårdnadshavaren och nämnden bär ansvaret”

Snart kan IVO:s utredning av fallet Emmy vara färdig. ”Vi kan inte ändra socialnämndens beslut”, säger Pia Karlsson, enhetschef vid IVO. Men socialnämnden kan alltid väcka frågan om umgänge med familjehemmet i domstol.

IVO har ett omfattande material att granska – och det ska göras noggrant. ”Jag skulle inte säga att det har dragit ut på tiden”, säger enhetschef Pia Karlsson.

IVO har ett omfattande material att granska – och det ska göras noggrant. ”Jag skulle inte säga att det har dragit ut på tiden”, säger enhetschef Pia Karlsson.

Foto: Linn Arvidsson

Västerbotten2019-11-30 08:00
undefined
IVO har ett omfattande material att granska – och det ska göras noggrant. ”Jag skulle inte säga att det har dragit ut på tiden”, säger enhetschef Pia Karlsson.

– Det är ett omfattande material, som vi går igenom noggrant och sedan sammanställer och bedömer.

Kan inte ett halvår ses som en lång tid i ett barnärende?

– Jag skulle inte säga att det har dragit ut på tiden. En handläggare handlägger flera ärenden, vi har haft sommar och vi ger ju också nämnden en viss tid att svara på våra frågor i ett yttrande.

Fallet Emmy: Polisen förbereder nya förhör – advokat anklagar handläggare för förtal ”Kränkande och nedvärderande”

Hon påpekar att IVO inte kan ändra beslut eller bedömningar som socialtjänsten har tagit och gjort i ett enskilt ärende.

– Vi tittar på hur nämnden har handlagt ärendet utifrån regelverket som gäller.

Oavsett om ni kan ändra något så kan ni komma med kritik. Kan det inte vara viktigt att komma med den i ett tidigt skede om ett barn riskerar att fara illa?

– Ja, absolut ska vi vara skyndsamma så gott det går, men varje ärende är unikt. Det tar längre tid med vissa ärenden.

Nya signaler om att fyraåriga Emmy mår dåligt: ”Hon varken pratade eller gick själv”

Pia Karlsson påpekar att det är kommunen som är ytterst ansvarig för att enskilda får sina behov tillgodosedda.

– IVO:s granskning gör inte att nämnden i den aktuella kommunen hindras att göra bedömningar, vidta åtgärder eller fatta beslut i enskilda ärenden.

Fallet Emmy: Akuten starkt kritisk till Piteås socialtjänst

Norran påpekar att det tidigare framgått att socialtjänsten har sagt att de inte agerar i fallet nu eftersom de avvaktar IVO:s utredning.

– Socialtjänstens uppdrag pausas inte för att vi gör en utredning.

De bör inte avvakta på grund av er?

– Nej, de ska inte avvakta på grund av oss.

Fallet Emmy: Nu polisanmäls socialförvaltningen i Piteå

Norran påtalar för IVO att vi rapporterat om att socialtjänsten kommit med yttranden till IVO som inte stämmer överens med det vi avslöjat.

Fallet Emmy – bakom sekretessen: Inspelningar avslöjar socialtjänsten – ”De ljuger för barnet”

Utgår ni ifrån att socialtjänsten alltid svarar sanningsenligt eller kontrollerar ni så långt ni kan om uppgifterna stämmer?

– Vi har i det här ärendet begärt in yttrande och handlingar och granskar på det sättet. Nämnden är part i tillsynen. Vi kommunicerar med dem och utgår ifrån att de lämnar korrekta uppgifter till oss. Får vi in andra uppgifter kan vi behöva låta nämnden bemöta uppgifterna.

Vi kan begära att nämnden återredovisar vad de tänker göra för att avhjälpa bristerna. Ytterst kan vi använda sanktioner i form av föreläggande och viten.

Har det uppkommit i det här ärendet?

– Mig veterligen, nej.

Socialnämnden har sagt att de inte har behov av att kontrollera hur flickan mår där hon bor nu.

Vem ska försäkra sig om att Emmy mår bra i dag?

– I första hand är det vårdnadshavarens ansvar att se till att ett barn får det det behöver. Om det uppstår oro för ett barn i omgivningen, förskola, skola, grannar – då kan de anmäla det till socialtjänsten som ska hantera anmälningar och ta ställning till om de behöver utreda.

Familjehemsflickan: Detta har hänt

Socialtjänsten anser att det inte finns något behov av att agera, IVO:s beslut dröjer. Många läsare undrar om det inte finns en myndighet som kan agera.

Är ett barn helt rättslöst?

– Vårdnadshavaren har ett ansvar att se till barnets bästa. Nämnden ska verka för att vårdnadshavaren tar ansvaret när så behövs.

Pia Karlsson berättar att när en familjehemsplacering avslutas kan socialnämnden besluta om en uppföljning i situationer då man bedömer att barnet är i särskilt behov av skydd och stöd och det saknas samtycke från vårdnadshavaren.

Hon tillägger:

– Socialtjänsten måste ha en dialog med vårdnadshavaren om situationen, och om behovet av stöd fortsättningsvis, så att man gör det bra vid en hemflytt.

När det gäller umgänge efter avslutad placering är det också vårdnadshavaren som ska se till barnets bästa.

– En vårdnadshavare har ett ansvar att verka för att umgänge med andra som står barnet särskilt nära tillgodoses så långt som möjligt. Och nämnden kan väcka frågan om ett sådant umgänge i domstol enligt föräldrabalken.

Hon tillägger:

– Det är vårdnadshavarens rättighet och skyldighet att även bestämma i frågor som barnets personliga angelägenheter och andra viktiga beslut i ett barns liv, såsom umgänge med andra.

Vad kan ni göra?

– Utifrån en bedömningen av allvarligheten i bristerna kan vi vidta olika åtgärder. Vi kan begära att nämnden återredovisar vad de tänker göra för att avhjälpa bristerna. Ytterst kan vi använda sanktioner i form av föreläggande och viten. Då ålägger vi en kommun att utföra en viss åtgärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!