Maria Marklund (S) säger i Norran den 15 augusti att vårt Skellefteå bör ligga i framkant när det gäller digitalisering.
EU-projektet, i vilket fyra städer i Sverige blivit uttagna, fick klartecken av kommunstyrelsens arbetsutskott. Maria Marklund tycker att det är helt rätt att Skellefteå satsar fem miljoner kronor på detta, bland annat på att sensorer känner av när papperskorgarna är fulla. Så är det skrivet.
Nu är det dags att andra politiker och vi alla som är boende som skattebetalare sätter ner foten.
Samma dag 15 augusti fick vi veta att 28 sjuka åldringar ska flyttas från Klockarhöjden. Dagen efter var det klubbat och bestämt.
Men vart ska de flyttas? Kanske långt bort, till kommunens ytterkanter där anhöriga får långt för att besöka. Tänk att det nu är så bedrövligt för våra gamla
Nu räcker det, med kulturhus som ska byggas och en bro som röstats ner men som även den ska byggas.
Skolorna behöver också mycket pengar, men vården av de gamla drabbas mest.
Inte utan att man kan önska att det var praktiska och kloka politiker, som i första hand såg till de mest behövande.
Teknik är något vi kan vänta på.
Ingrid Holmberg, Skellefteå
Svar direkt
Samhället utvecklas på olika sätt vare sig vi vill eller inte. Digitaliseringen är en av de mest avgörande delarna i samhällsutvecklingen. Sensorerna som sedan länge redan finns i papperskorgar är bara ett exempel på användningsområde, precis som att vi även har sensorer i Älvsbackabron för att bland annat ge information om hur träbron påverkas av yttre faktorer såsom vindstötar och gångtrafik.
I ett större perspektiv handlar digitaliseringen om att nyttja ny teknik för att tillgodose olika behov inom bland annat sjukvård, äldreomsorg, utbildning, boende, miljö, trafik med mera. Jag vill att Skellefteå ska vara i framkant i denna utveckling istället för att sitta bredvid och se på.
Självklart ska vi göra vårt bästa för att tillgodose behov inom till exempel äldreomsorgen, och det handlar förstås inte minst om bra boendeformer och kompetent personal. För att framöver leverera bästa möjliga omsorg behöver vi också använda oss av ny teknik, och på det här området är redan Skellefteå kommuns äldreomsorg med och leder utvecklingen i Sverige.
I skrivande stund (idag tisdag den 21 augusti) tar kommunstyrelsen beslutet att inga boendeplatser på Klockarhöjden ska avvecklas innan vi kan erbjuda andra nya alternativ.
Beslutet om att bygga kulturhuset togs av en demokratiskt vald politisk enighet. Vad gäller ny centrumbro har vi begärt och studerat omfattande analyser av Skellefteås nuläge och önskade utveckling framöver och gjort bedömningen att en ny centrumbro är nödvändig för att tillgodose behov för invånare, trafik och näringsliv.
Skola, vård och omsorg kommer alltid att vara de största verksamheterna inom kommunen. Vi lägger cirka 80 procent av kommunens resurser på de verksamheterna.
För att vi inte ska stanna i utvecklingen av bland annat dessa verksamheter måste vi sedan även satsa resurser på exempelvis utveckling av digital teknik, kultur, näringsliv, trafikutveckling etc.
Maria Marklund (S), kommunalråd, Skellefteå kommun
Kommunstyrelsen om Klockarhöjden: Ingen nedläggningInsändare: Nu är väl ändå måttet rågat?Stänger två avdelningar på äldreboende: ”Vi har inget val”