Sluta köra förpackningar av plast, kartong, glas och metall samt tidningspapper till återvinningen. Den möjligheten ser ut att erbjudas till landets befolkning.
Miljö- och energidepartementet har gjort ett förslag, och det är nu ute på remiss.
Vid sin fastighet
Förslaget är att man ska få hämtning vid sin bostadsfastighet. Till mars 2025 ska insamling vara infört för 60 procent av befolkningen, och efter detta datum ska det vara infört för alla.
Dock kommer det inte att behövas om det inte anses skäligt med hänsyn till bostadens plats.
Vem ska då betala? Jo, precis som i dag blir det förpackningsindustrin, som i sin tur tar ut kostnaden på varan du köper.
När hämtningen flyttas från återvinningscentralerna till bostadsområdena blir det hela dyrare. Samhällsbyggnad på Skellefteå kommun har räknat ut att hämtning kan kosta mellan 1 500 och 2 000 kronor per år och hushåll.
Remissen är skickad till 127 stora bolag, förpackningsorganisationer och andra som kan vara berörda. 30 kommuner finns på listan, bland andra Skellefteå och Arvidsjaurs kommuner.
Gillas av Skellefteå kommun
För Skellefteås del svarar tekniska nämnden att det hela ser bra ut. Kommunen får ofta skulden för att det ser skräpigt ut på återvinningsstationer. När insamlingen sker närmare bostäder borde det bli mera ordning och fräscht, anses det. Då blir också materialet som ska återvinnas av bättre kvalitet.
Tekniska nämnden anser att det blir bäst om förpackningsindustrin beställer arbetet av kommunerna.
Det påpekas också att landsbygden inte får ställas utanför servicen med hänvisning till att det skulle vara oskäligt.
Det anses lämpligt att insamlingen får ske upp till 50 meter från bostadens entré, eftersom det är den regel som gäller för hushållsavfall. I så fall skulle all hämtning kunna ske på samma ställe.
Enklare flaskor
Förslaget till ny lagstiftning innehåller också krav att onödiga förpackningar ska begränsas. Producenterna ska också jobba för att förpackningarna ska vara så små och lätta som möjligt.
Det är också krav att det ska finns någon form av återvinning vid badplatser, parker och andra utemiljöer där många personer vistas.
Är besviken
Ola Burström, ordförande i nämnden, säger att han är besviken på statens förslag. Han tycker det är urvattnat.
- Vi har länge hoppats att det skulle bli kommunernas uppgift att ordna insamlingen, även om förpackningsindustrin betalar. Det skulle vara bäst för miljön om allt samlas ihop av samma part.
Men det är väl troligt att kommunerna får den uppgiften, två parallella insamlingar ute bland boende blir ju jättedyrt?
- Jo, det är möjligt att det skulle bli så. Men för planeringens skull hade det varit bättre om det varit bestämt. Nu måste vi ändå vänta på att få en förfrågan.
Sveriges kommuner är mycket eniga om att de vill sköta förpackningarna. Deras organisation "Avfall Sverige" har skrivit ett remissvar i samma anda som Skellefteå kommuns.