Bristen är nästan dubbelt så stor som för drygt ett år sedan. Då saknades gode män till ett 30-tal uppdrag, enligt kommunen.
– Just nu har vi 70-tal ärenden där god man eller förvaltare saknas. Det är ett rekordhögt behov, säger Jörgen Lindkvist, chef vid överförmyndaravdelningen.
Nu är behoven störst för gruppen yngre med funktionsnedsättning. Men det finns även behov bland äldre med olika ålderskrämpor. För de ensamkommande asylsökande ungdomarna finns det för tillfället tillräckligt med gode män, fortsätter han.
– Där gör personalen vid gruppboende ett fantastiskt arbete med att informera och rekrytera gode män.
Den som tar på sig uppdrag som god man och förvaltare behöver inte ha några specialistkunskaper. Uppdraget handlar oftast om att hjälpa till med att betala räkningar och att företräda personen i olika frågor.
– Vi går igenom uppdraget tillsammans och ger hjälp och stöd, säger Jörgen Lindkvist.
Varför ökar behovet av gode män?
– Jag har försökt jämföra med andra kommuner och möjligtvis får vi in aningen fler ansökningar här, men det är svårt att svara på vad det beror på, säger Jörgen Lindkvist.
När det gäller hur mycket arbete som krävs av en god man, eller exakt vad som ska göras, så varierar det.
– Ett normalt fall kanske kräver lite mer arbete inledningsvis, om en person exempelvis behöver hjälp med att få en plats på ett boende. Men vanligtvis går mycket att sköta enkelt genom att exempelvis räkningar betalas via autogiro.
– Då handlar det kanske om ett besök varannan vecka.
Hur bestäms ersättningen?
– Vi följer rekommendationerna från Sveriges kommuner och landsting, ersättningen höjdes i år med 100 kronor. Uppdraget som sådant bygger på frivillighet, det är inte avlönat arbete. Men man får ersättning för vissa kostnader och utöver det ett arvode, säger Jörgen Lindkvist.
Här kan läsa om gode män och förvaltare, och hur det går till att ta på sig uppdrag.