Det är HR-avdelningen som har tagit fram ett arbetssätt kring detta. Anledningen är att man behöver bredda rekryteringen för att klara kompetensförsörjningen. Samtidigt behöver man säkerställa att personal har tillräckliga språkkunskaper för att klara arbetsuppgifter.
Tanken är att testet, som är webbaserat, ska visa på vilken nivå i organisationen som personen som söker jobb passar in.
Börjar i vår
Man kommer att utgå från ett krav på kunskaper i svenska jämförbart med högstadienivå. Anledningen är att det förekommer mycket dokumentation och instruktioner när man arbetar inom hemtjänst och på äldreboende.
– Testet ger även en möjlighet för personer att visa sina kunskaper, som de tillägnat sig muntligen eller lärt sig utan att det betygsatts, säger Helen Abrahamsson, rekryteringskonsult.
Redan har två testomgångar körts och under våren körs testerna igång.
Tanken är inte att personer, som i övrigt visat sig lämpliga för vård- och omsorgsyrken, utestängs från jobb. Utifrån testresultaten lägger man upp en plan för hur introduktionen ska se ut och om man behöver moderera arbetsuppgifter.
Några regelrätta språkkurser kommer inte att genomföras i kommunens regi, men tanken är att man ska ha möjlighet att förbättra sitt språk successivt i arbetet, exempelvis genom att börja med enklare uppgifter.
– Det kan exempelvis betyda att man inledningsvis jobbar på en praktikplats, säger Helen Abrahamsson.