Det är barn- och utbildningsutskottet som föreslår kommunstyrelsen att fatta ett politiskt beslut om nedläggningen av skolan. Hittills har frågan endast behandlats på tjänstemannanivå där rektor Mona Svensson och skolchefen Malin Westling konstaterat att man utan lärare inte kan bedriva undervisning som följer skollag och läroplan.
”Med anledning av detta föreslås att skolan och barnomsorgen i Slagnäs läggs ned. En nedläggning kan ge en besparing på mellan 500-1450 tusen kronor per år, beroende på hur många elever som väljer att gå skola i en annan kommun.”
Vid höstterminens start fanns i Slagnäs fyra barn inom förskolan, en elev i förskoleklass och nio elever i årskurs 1-6. Totalt alltså tio skolbarn och fyra förskolebarn. Rektor Mona Svensson har tidigare sagt till Nyheter i norr att det egentligen inte är en fråga om om, utan snarare när man kommer att måsta lägga ned.
– Exempelvis, hur har man idrott på fyra personer? Hur har man gruppdiskussioner på så få elever? Det är ohållbart och uppfyller inte Skolverkets krav på vad en utbildning ska innehålla.
Föräldrar till barn som gått på antingen förskolan eller skolan i Slagnäs har under våren och sommaren ifrågasatt nedläggningen.
Ett protestbrev
Det har skickats in ett protestbrev med hundratalet namnunderskrifter där man bland annat kritiserat rekryteringsförfarandet runt lärartjänsterna och menar att det kunde ha hanterats bättre. Vidare har man kallat Arjeplog kommuns idé, att ifall skolan skulle vara kvar i Slagnäs skulle barnen ändå behöva bussas till Arjeplog två till tre dagar i veckan för att klara Skolverkets krav på en bra utbildning, för en konstruktion för att få föräldrar och personal att tappa intresset för en fortsatt skola. Man pekade också ut skolskjutsen som ohållbar lösning för de allra yngsta. Något som omnämns i nedläggningsförslaget till kommunstyrelsen:
”Barnens bästa ska alltid vara i fokus vid alla beslut som fattas i skolan i enlighet med skollagen samt barnkonventionen, så också i detta ärende. Och långa skolagar på grund av skolskjuts är givetvis tungt för yngre barn. Utan lärare är det dock omöjligt att bedriva undervisning vid Slagnäs skola.”
Kommunstyrelsen håller sitt sammanträde på måndag, där ödet för skolan i Slagnäs avgörs som nummer 18 på dagordningen.
Sofie Abrahamsson/NN