Jag har arbetat inom förskolan i många år och tycker att det är ett fantastiskt jobb där man får följa barns utveckling och vara en del av den! Men senaste åren har kvalitén i de flesta förskolor sänkts- istället för tvärt om- som de styrande eftersträvar.
Barngrupperna har blivit större, lokalerna något mindre och personaltätheten likaså. Planeringstid ska man ta ut utan att tiden täcks upp i barngruppen av någon annan,vilket medför att man klarar att få ut högst en timme per vecka.
Det är inte tillräckligt för att bedriva bästa sortens förskola, en förskola med hög kvalité.
En undersökning på 85 förskolor visade att små barn blir stressade av att vistas i stora grupper. Barn har ofta långa dagar på förskolan, där de vistas bland alltför många vuxna och barn, vilket ökar nivån av stresshormonet kortisol.
Även aktuell forskning inom utvecklingspsykologi och anknytningsteori stöder vikten av att minska barngrupperna.
Många förskolor har nu tre personal per barngrupp. Med en öppettid på ca 12 timmar per dag så innebär det att man är tre personal på plats mellan ca 8:30 och 14:30, det vill säga sex timmar av dagen. Under den tiden ska all personal också ta ut en halvtimmes rast (4,5 timme kvar).
Utöver detta har man andra uppdrag och möten, både dag och kvällstid, som kräver att man går ur barngruppsarbetet såsom planering, utvecklingssamtal, fortbildning, beställningar, svara i telefon och mycket mer. För detta kan man ta bort minst en timme per dag.
Kvar blir 3,5 timmar med tre personal bland barnen. De flesta barngrupper har idag mellan 16-25 barn.
Hur ska varje barn hinna bli sedd, hur ska de hinna få den trygghet de behöver? Hur ska pedagogerna kunna känna att de räcker till? Hur ska alla barnen kunna få bli sitt ”bästa jag” som det så fint står i vår barn- och grundskolenämnds styrkort?
#pressat läge