Höstens inbrottsvåg: Guld och kontanter bytet - polisen: ”Vi ser flera likheter”

Krossade fönster, uppbrutna dörrar, skadegörelse - och en allvarlig personlig kränkning . Under ett par veckor har 20 husägare i Skelleftebygden och Arvidsjaur drabbats av inbrott. ”Vi ser likheter med inbrott i Norrbotten”, säger polisen Ola Strömberg.

Olyckor, katastrofer2016-09-17 10:00

I Norran-bilagan ”Hus & Hem” som publicerades i fredags beskrevs två kategorier inbrottstjuvar som är vanligt förekommande: personer från trakten med bakgrund i kriminalitet och missbruk samt kringresande, utländska ligor.

Skelleftebygden och Arvidsjaur har under sensommaren haft problem med villainbrott.

Bostadsbrott i fokus

15 villainbrott har inträffat i bland annat Skellefteå, Kåge (fyra inbrott samma natt), Boliden och Burträsk. På kort tid genomfördes också häromveckan flera villainbrott i Arvidsjaur.

Ola Strömberg, Skellefteå, arbetar vid polisens regionala brottssamordning där ett fokusområde är bostadsinbrotten.

Vilka mönster ser ni kring den senaste inbrottsvågen, är det en eller flera ligor som rest runt?

– Man kan säga att vi ser hur vissa av inbrotten tycks ha kopplingar till varandra. Att exempelvis Arvidsjaur drabbas av flera inbrott på kort tid är ju ett tydligt tecken på att samma personer utfört brotten. Men vi gör också kopplingar till att det skett villainbrott under den här tiden på andra platser i Norrbotten, exempelvis Piteå, Luleå och Kalix.

Vilka av inbrotten som berör Skellefteå kan ha samma gärningsmän och kan kopplas till inbrott i Norrbotten?

– I det här läget vill jag inte lämna ut några detaljer eftersom de här brotten utreds just nu. Men generellt handlar likheterna om tidpunkt, plats, tillvägagångssätt och vad som försvunnit från villorna, exempelvis guld, smycken och kontanter. Likheter finns alltså, men jag kan samtidigt inte fastslå att det verkligen är så, svarar Ola Strömberg.

Den givna orsaken till detta, när det gäller villainbrotten den senaste tiden, är att ingen utländsk liga har gripits av polisen.

Blod och andra spår

Betydligt fler rättsliga prövningar har hållits i Skellefteå under 2016 när det gäller villainbrott där lokala tjuvar har sin bakgrund i missbruk och kriminalitet.

Männen som senare gripits av polisen har exempelvis lämnat blod och andra spår på brottsplatsen, stöldgods har hittats i bostad eller bil samt att det finns vittnesuppgifter från brottsplatsen.

Ska det behövas missbrukare som blodar ned bostaden för att polisen ska klara upp villainbrott, varför grips så sällan utländska ligor?

– Det finns ju olika skicklighetsnivåer på de som utför de här inbrotten. Kännetecken för de kringresande inbrottstjuvarna är att de sällan eller aldrig skadar sig och lämnar blod eller andra spår efter sig i samband med att de bryter sig in. Det är ont om fingeravtryck och när vi tittat i bilar hos misstänkta ser vi ofta många par med skor. Det antyder att man regelbundet byter kläder. De är också snabba med att få iväg stöldgodset med post eller annat sätt.

Ola Strömberg tillägger:

– Ett flertal personer ställdes inför rätta och dömdes under den första delen av 2015 efter de många villainbrotten 2014, om vi ser till de fyra nordligaste länen. Och att villainbrotten därefter minskat kraftigt ser vi som en direkt följd av den satsning som polisen gjorde under den här perioden med olika riktade insatser.

Spår säkrade efter villainbrott i Arvidsjaur

Förutom år 2014 har villainbrotten i Skelleftebygden hållit sig på en ganska jämn nivå de senaste fem åren, det visar polisens statistik.

Under det dystra rekordåret 2014 anmäldes runt 90 inbrott i bostad samt försöksbrott. Det är den värsta inbrottsvåg som Skelleftebygden haft.

Under 2015 halverades den siffran och hittills under 2016 har det inkommit 32 anmälningar om inbrott i bostad inom lokalpolisområde Skellefteå där också Malå och Norsjö ingår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!