Bara några timmar efter att Norran besökte utgrävningen av en forntida boplats sydväst om Bureå hittade arkeologen Lage Johansson en stenklubba. De var osäkra på vad det var för typ av klubba och lade ut en bild på Facebook.
– Vi fick genast svar från en kollega i Norrbotten som doktorerar om tidig järnframställning. Hon kom hit dagen efter och berättade att den här typen av klubba bara har hittats i samband med metallhantering, säger Olof Östlund från Skellefteå museum, som ledde utgrävningen vid boplatsen.
Forntida boplats i Bureå kartläggsKol i gropar
Enligt honom är det oklart exakt hur klubban har använts. En teori är att den brukats för att krossa malmen innan den rostades för att sedan kunna smältas. Eller att den använts i något annat moment för att krossa något.
Arkeologerna har gjort nya fynd längs banan– Inget annat på boplatsen tyder på metallhantering, det finns inte slagg eller ugnar för ändamålet. Men vi har hittat kokgropar med enbart kol i botten. Kanske framställde man träkol till ugnar som användes vid järnframställning och smide någon annanstans. Kol krävdes för att höja temperaturen, säger Olof Östlund.
Vid en boplats 300 meter därifrån, som grävdes ut på 1990-talet, fanns däremot slagg.
– Vi har även tagit jordprover i kokgroparna vi hittat vid boplatsen. Finns där fettrester från djur kan vi i så fall konstatera att det är från djur och matlagning. Men vi måste invänta svaren från analyserna innan vi kan säga något, säger han.
Letar efter fornlämningar längs blivande spåretFörutom klubban har de även hittat fem kvartsavslag.
Hur viktigt är fyndet av stenklubban?
– Den är viktigt på så sätt att platsen får en tätare sammankoppling med den andra boplatsen. Det kan vara en indikation på samarbete. Här är betydligt färre fynd än vid den andra boplatsen men man kan tänka sig att de gjort olika saker på olika sidor om den tidigare lagunen som låg här. Sundet över till andra sidan var inte mer än 20–40 meter brett, säger Olof Östlund.