Historia: Laget som tog AIK tillbaka till elitserien – det här hände sen

I det lag som tog Skellefteå AIK tillbaka till elitserien för tio år sedan så finns två spelare fortfarande kvar laget. Ett flertal har slutat varav en hel del blivit tränare istället. Några har fortsatt sin spelarkarriär på annat håll. Här en kartläggning av det lag som tog Skellefteå tillbaka till högsta serien – och vad som hände sen.

6 april 2016 11:00

Målvakter:

Andreas Hadelöv.Hamnade ute i kylan i Malmö under lockoutsäsongen 2004/2005 och fiskades upp av Skellefteå AIK. Det blev ett fyndköp då Hadelöv presterade som bäst när det gällde som mest i kvalserien. Stannade i Skellefteå ytterligare sex säsonger och bidrog till att klubben flyttade fram sin position för varje år. Avslutade sin karriär som 36-åring efter säsongen 2011/2012 utan att få vinna något SM-guld. Var assisterande tränare i Malmö den gångna säsongen, men har nu meddelat att han tar ett sabbatsår från hockeyn.

Nicklas Dahlberg.Plockades upp från juniorlaget och var andremålvakt säsongen som AIK gick upp. Lånades ut till Sundsvall säsongen efter, men var tillbaka säsongen 2007/2008. Konkurrerade ut Hadelöv i slutspelet 2009, men kunde inte behålla förstespaden året efter och lämnade Skellefteå 2010. Gjorde en säsong i Modo efter det, men fick mest sitta på bänken där och valde därefter Örebro i allsvenskan. Har spelat i Norge de senaste fyra åren.

Mikael Bohman.Inhämtad som tredjemålvakt när AIK gick upp. Återvände till Arboga i allsvenskan säsongen efter. Slutade efter säsongen 2011.

Backar:

Jeremiah McCarthy.USA-import som bara gjorde en säsong i Skellefteå och fick då begränsat med speltid i kvalserien. Erbjöds inget nytt kontrakt av AIK efter uppgången, men blev kvar i Europa ett par år och spelade i Italien och Slovenien innan han avslutade sin hockeykarriär 2008.

Johan Åkerman.En stor profil och publikfavorit som gjorde sju säsonger i Skellefteå AIK, men efter uppgången 2006 lämnade han laget och tog ett anbud från HV71 där han blev svensk mästare 2008. Spelade därefter i KHL ett år och avslutade den säsongen med ett VM-brons med Tre Kronor. Fortsatte sedan karriären i Schweiz och Tyskland innan han återvände till Sverige 2011. Tvingades dock bort från Linköping mitt i säsongen och fick söka nytt jobb utomlands. Avslutade karriären 2013 som 40-åring då han blev fransk mästare i Rouen. Flera gånger gick rykten om att han var på väg tillbaka till Skellefteå, men det blev aldrig någon återkomst för ”Kung Åkerman” som han kallades av de svartgula fansen. Notabelt är att Åkerman vann titlar i tre olika länder under sin långa karriär – redan 1998 och 1999 blev han norsk mästare med Vålerengen. Numera är han huvudtränare för Linköpings J20-lag.

Per Helmersson.Ny från Halmstad Hammers till säsongen 2005/2006. Fortsatte ytterligare en säsong i Skellefteå, men gjorde faktiskt inte en enda poäng i SHL på 48 matcher och försvann sedan till Växjö. Spelade åtta säsonger i allsvenskan efter flytten från Skellefteå och de fem sista var han lagkapten i Västerås innan han lade skridskorna på hyllan ifjol. Hamnade i rampljuset under sina sista matcher i direktkvalet till SHL, då han blev överfallen på uppvärmningen av Rögles kanadensare André Deveaux.

Per-Anton Lundström.Hämtades från Italien då Skellefteå förstärkte laget under pågående säsong 2006. Stannade ytterligare två säsonger och var en viktig rollspelare då AIK etablerade sig i högsta serien. Spelade sedan tre säsonger i allsvenskan med Leksand, Björklöven och Malmö innan han slutade 2011.

Fredrik Lindgren. Än idag en stomspelare i laget. Gjorde en utflykt till Färjestad säsongen 2009/2010. Har annars varit AIK trogen och är nu inne på sin 15:e säsong i klubben.

Fredrik Bergqvist.Ursprungligen från Modos enastående 1973-kull. Hämtades från Frankrike 2003 och var en lojal lagspelare i Skellefteå AIK. Fick dock allt svårare att ta en ordinarie plats när laget gick upp i högsta serien och fick inget nytt kontrakt efter säsongen 2006/2007. Varvade sedan ner i SK Lejon innan han slutade 2009.

Daniel Sondell.Värvades från Björklöven inför säsongen då Skellefteå gick upp. Spelade ytterligare ett år i AIK, men försvann sedan till Rögle där han varit i två olika sejourer. Senaste två åren har han spelat för EV Zug i Schweiz och den här säsongen blev han poängkung bland backarna i schweiziska ligan och var den första svensken att bli det på 16 år. Men efter att EV Zug åkte ut i slutspelet med 0–4 i matcher mot Lugano fick Sondell lämna klubben, trots att han hade ett år kvar på kontraktet.

Libor Prochazka.Succévärvning i januari 2006 och var hela kvalseriens främste back när AIK gick upp. Fick ett artistkontrakt säsongen efter, men var inte lika dominant när Skellefteå var nykomling i högsta serien. Offensivt gjorde han bara fyra poäng på 53 matcher i grundserien och kvalserien. Spelade sedan en säsong i Leksand innan han återvände till tjeckiska ligan. Defensiv bjässe som vann både OS-guld och VM-guld med Tjeckien under sin karriär. Slutade 2014.

Forwards:

Magnus Wernblom.Lagets stora stjärna och även lagkapten då AIK gick upp 2006. Bidrog till att AIK höll sig kvar som nykomling i elitserien 2006/2007, men valde sedan att flytta hem till Ö-vik och spela för Modo igen. Slutade mitt under säsongen i november 2008 efter en ovanligt trög start. Är idag J18-tränare i Örnsköldsvik HF.

Fredrik Krekula.Kirunason som värvades till Skellefteå 2001 då Pasi Mustonen tog över som huvudtränare. Grovjobbare som kunde gå in och spela på de flesta positionerna. Blev kvar i AIK resten av karriären. Slutade efter säsongen 2009 där AIK skrällvann mot Linköping i kvartsfinalen, men sedan åkte ut i semi mot Färjestad med 0–4 i matcher. Har varit ungdomstränare i både SK Lejon och Skellefteå AIK efter avslutad spelarkarriär. Sonen Simon spelar i Skellefteå AIK:s J20-lag, som nyligen tog silver i JSM.

Johan Ramstedt.Trotjänare som blev kvar i AIK till nyåret 2008, då han bröt kontraktet efter en tung höstsäsong och skrev på för Val Pusteria i Italien. Avslutade karriären med två säsonger i Norge (Storhamar) och slutade 2011.

Patrik Rönnqvist.Hämtades från Almtuna till säsongen 2005/2006. Fick inte förnyat kontrakt efter att AIK gått upp. Spelade två säsonger med Oskarshamn i allsvenskan efter det. Valde att sluta som hockeyspelare redan som 23-åring 2008.

Andreas Falk.Lämnade AIK efter uppgången och gick till elitseriekonkurrenten HV71. Falk gjorde sex säsonger i HV och vann två SM-guld där. Senaste fyra åren har han spelat för Köln i den tyska ligan.

Pontus Petterström. Spelar fortfarande kvar och är inne på sin 10:e säsong i AIK. Gjorde en utflykt till Linköping mellan 2008–2012.

Daniel Welser.Hämtades från Österrike inför säsongen 2005/2006. Spelade ytterligare ett år med Skellefteå AIK där det blev 15 poäng (9+6) i SHL innan han återvände till sitt hemland där han blivit mästare inte mindre än sju gånger, varav de fyra senaste med sin nuvarande klubb Salzburg. Har gjort 90 landskamper för Österrike under sin karriär.

Andreas Paulsson.Gnuggade mest på i fjärdekedjan säsongen som Skellefteå gick upp och erbjöds inget nytt kontrakt efter det. Återvände till moderklubben Väsby och har även spelat några år med Almtuna i allsvenskan. Har denna säsong varit huvudtränare för Väsby i division I.

Tomas Larsson.Juniorstjärna som flyttades upp i Skellefteå AIK:s a-lagstrupp som 17-åring efter nyår 2006. Fick inte spela något i kvalserien, men jobbade till sig allt mer speltid de två kommande säsongerna i SHL. Det tredje året i högsta serien med Hans Särkijärvi som ny tränare fick inte Larsson samma förtroende och efter drygt halva säsongen lånades han ut till Malmö. Har efter det spelat i Tingsryd, Mora och Asplöven innan det blev en utflykt till Frankrike den gångna säsongen. Men där blev det bara två matcher innan han åkte på en hjärnskakning efter en tuff tackling mot sargen. Tvingades för någon månad sedan ta beslutet att sluta med ishockey och är på väg att flytta hem till Skellefteå igen.

Anders Söderberg.Stor poängproducent när AIK gick upp och fortsatte leverera i SHL flera år efter det. Hade svårare att göra sig gällande när det blev slutspel och efter SM-finalförlusten mot Brynäs 2012 erbjöds han inget nytt kontrakt av AIK. En stor virtuos valde då att lägga skridskorna på hyllan med sex SM-silver (fyra i Modo och två Skellefteå) på meritlistan – men inget guld.

Daniel Branda.Skellefteå AIK:s sista värvning innan transferfönstret stängde i januari 2006. Gjorde stor succé i kvalserien och bidrog med flera matchavgörande mål. Det blev dock ingen fortsättning i AIK. Branda återvände till HC Litvinov i tjeckiska ligan. Avslutade sin karriär i Cortina, Italien, 2011.

Alexander Sundqvist.Kom hem till Skellefteå till säsongen 2005/2006. Hamnade dock i frysboxen i de avgörande matcherna i kvalserien och gick sedan till Sundsvall i allsvenskan. Tillhörde Clemensnäs en kort period 2008, men gjorde sedan en utflykt till Frankrike. Har efter det spelat i Skövde i division I i fyra säsonger där han var lagkapten sista säsongen. Senaste två åren har han spelat med Sundsvall i allsvenskan.

Brett Harkins.En fenomenal passningsläggare som gjorde närmast magiska avtryck under sin tid i Skellefteå. Fortsatte ytterligare en säsong efter uppgången 2006, men i högsta serien hängde han inte alls med i tempot och fick allt mindre speltid. Strax innan januarifönstret stängde 2007 valde han att skriva på för allsvenska Rögle. Säsongen efter fick han ett artistkontrakt av Rögle och var då med och förde upp laget till elitserien. Den då 37-årige Harkins hade hoppats få fortsätta i Rögle, men när Skåneklubben värvade tvillingarna Abbott stängdes dörren för honom och 2008 blev Harkins sista år som professionell hockeyspelare.

Fredrik Öberg.Värvades från tyska ligan till säsongen 2005/2006 och blev en nyckelfigur i det AIK-lag som tog klivet upp. Spelade sedan två säsonger till med AIK i högsta serien där han gjorde 57 poäng på 90 matcher. Valde sedan att skriva på ett treårskontrakt för ärkerivalen Björklöven våren 2008. Sista året lånades han ut till Leksand en kort period, men Öberg avslutade sin spelarkarriär i division I med Björklöven 2011. Numera är han tränare i Skellefteå AIK:s J18-lag.

Ytterligare två spelare, Marc Busenburg och Mikael Brancalion fanns med i truppen under säsongen, men var utlånade när kvalserien avgjordes. Juniorerna Mikael Pettersson och Johan Norberg (målvaktsreserv) gjorde också enstaka inhopp i allsvenskan.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torbjörn Enmark

Ämnen du kan följa