Rivningen började för tre veckor sedan, och viktigast är att få bort inredning och väggar vid gamla biblioteket. Där ska det nya köket och matsalen vara, och det blir största omgörningen. Annars ska planlösningen vara sig lik.
Hundratals elever i kö – och lärare anländer från KanadaÖvrigt arbete handlar om allmän uppfräschning. Det blir ny ventilation och el och alla invändiga ytskikt görs om: golvmattor, tak och väggar.
Det har gått ett drygt år sedan Norran var här på reportage senast. Strax före jul 2017 var det sista rycket för det kommunala högstadiet, innan eleverna skulle flytta till nyrenoverade Lejonströmsskolan.
Sista dagarna för högstadiet på BrännanskolanBilder: Känner du igen dig på Brännanskolan?Planen var att kommunen skulle bygga om till en låg- och mellanstadieskola och redan hade man hunnit riva den gamla matsalen.
En del projektering hanns med innan spelplanen ändrades. Fram på vårkanten fick Engelska skolan löfte om att få hyra.
Nöjda med planlösningen
Deras representant är Jan Öholm, byggkonsult från Örebro, som kommer upp för byggmöten en gång i veckan.
– Engelska skolan har anställda byggansvariga, men bolaget expanderar så snabbt att de måste ta extern hjälp. Jag har sju av deras byggen runt om i landet, och här i Skellefteå har man kommit längst i och med att arbetena är gång, säger han.
Jan Öholm tycker att Brännanskolan har bra lokaler.
– Den är från 1960-talet och rejält byggd i betong. Känns som det inte ska dyka upp några överraskningar.
Bara en entré
Engelska skolan har inte krav att skolorna ska se likadana ut.
- Nej, de hyr de flesta lokaler och måste anpassa sig till vad ägarna vill också, säger Jan Öholm.
En gemensam nämnare är dock att man bara har en formell entré, där alla elever ska gå in på morgonen. Då står rektor där och hälsar varje elev välkommen.
– Den entrén blir intill aulan, säger han.
Sparar aulan
Apropå aulan så räddades den i allra sista stund. När kommunen tänkte bygga om för egen del skulle den huskroppen ha rivits. Därför hade alla bänkar monterats ner och var på vippen att kastas.
– Men nu ska de sättas fast igen, för Engelska skolan vill behålla aulan som den var, säger Tomas Wikström på Skellefteå Industrihus, det kommunala bolag som äger huset och står för bygget.
Mycket annat blir också kvar som förr. Specialrum för musik, slöjd, hemkunskap, naturorientering och så vidare blir kvar på samma ställen fast med ny utrustning.
Skolcaféet blir också kvar.
– Men ytan för att sitta och hänga ska bli luftigare och få mindre korridorkänsla tack vare glasväggar mot matsalen, säger Jan Öholm.
Snart full fart
Än så länge kan byggnadsarbetarna på Contractor bara riva, eftersom ritningarna för det nya inte är helt klara.
– Skulle tro att det dröjer till mitten eller slutet av februari innan vi också kan bygga. Då blir det full rulle, säkert minst 30-35 byggnadsarbetare igång samtidigt. Då måste mycket hända på kort tid, säger platschef Lars-Göran Wallmark.
Alla tre är överens om att tiden är den mest kritiska faktorn.
Sparar en länga
Att göra hela skolan klar till skolstarten ansågs omöjligt, och därför ska huskroppen närmast Bolidenvägen dröja. Den ska vara klar först till nyår.
Vad det får för effekt för skolan är oklart, men den kan alltså inte köra för fullt redan från augusti.
Ombyggnaden inklusive projektering ska kosta 52 miljoner. Senast Brännanskolan renoverades var 2004.
Klart: Brännanskolan säljs för 23 miljoner kronor – kan hyras ut till Engelska skolanOvisst med elever på de kommunala skolorna när Engelska skolan startarInternationella Engelska Skolan etablerar sig i SkellefteåSkolans matsal rivs - trots att inget ska byggas på tomtenBrännanelever kritiska mot provisorisk lösning: ”Vår matsal borde ha fått vara kvar”