Den nya gymnasielagen trädde i kraft i juli i år och gäller 40 personer i Skellefteå. Istället för utvisningsbeslut kan de få uppehållstillstånd för studier.
Men det för med sig ett annat problem. Nu när lagen fått klartecken innebär det att många kan stå utan boende inom kort. När de får ett positivt beslut om att de får stanna så ska inte Migrationsverket stå för boendet.
Det är inte deras fel att det har blivit som det har blivit och de ställs inför en märklig situation
Samma regler gäller helt enkelt som för andra ungdomar som pluggar. De får tre dagar på sig att hitta ett nytt boende – något som inte är alltför lätt på grund av bristen på lediga lägenheter.
Nu har en enig socialnämnd beslutat om att erbjuda boende till dessa personer. Av de 40 personerna har fyra redan hittat boende, 26 har i dag boende via Migrationsverket och det är osäkert var tio personer befinner sig.
– Vi anser att de här personerna är extra utsatta då de inte har samma stöd av samhället som andra ungdomar, som exempelvis kan bo hemma tills de hittar någonstans att bo. Det är inte deras fel att det har blivit som det har blivit och de ställs inför en märklig situation, säger Kenneth Fahlesson (S), ordförande i socialnämnden.
Måste hitta eget
När man tog beslutet ville Alliansen tidsbestämma boendet till max ett år, men det röstades ned.
– Vi tycker inte att det är politikens sak att avgöra. Nu får individ- och familjeomsorgen i uppdrag att lösa situationen. Man ska samtidigt komma ihåg att dessa personer har ett eget ansvar för sin försörjning och att hitta bostad.
– Man måste börja fundera på att hitta något eget redan från första dagen, tillägger Pär Åhdén, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen, IFO, vid kommunen.
I första hand ska socialkontoret föra diskussioner med Migrationsverket om att ungdomarna får stanna längre i deras boende. I andra hand ska man försöka hitta lokaler för boende – oklart var i dagsläget.
– Det blir en utmaning att hitta en lösning. Först måste vi också ta reda på hur akut det här är beroende på vilka beslut som fattas enligt gymnasielagen när det gäller dessa personer och hur lång tid det tar att få beslut, säger Pär Åhdén.