Om knappt två månader lägger Hälsogemenskapen i Jörn ned sin verksamhet. Men turbulensen tycks fortsätta med oförändrad styrka. I början av april berättade Norran att en av Hälsogemenskapens nya läkare förlorat sin danska läkarlegitimation. IVO hade 2016 öppnat ett ärende på mannen, men snabbt lagt ned det igen eftersom han saknade arbetsgivare i Sverige.
Stänger tidigare för att undvika konkurs – här är landstingets planer för framtidenEfter Norrans artiklar öppnades en utredning. IVO har granskat mannens yrkesutövning och i ett förslag till beslut riktas kritik som gäller bristfällig journalföring. IVO frågar sig bland annat varför 20 av 26 efterfrågade journaler kompletterats först efter att IVO begärt ut dem. Myndigheten tänker dock inte lämna över ärendet till HSAN, vilket skulle ha inneburit ytterligare granskning.
Fakturerar landstinget för privatjobbHotar med stämning
Norran har även berättat om en fakturastrid som läkaren var inblandad i. Trots att hälsocentralen är privat, fakturerade läkaren landstinget. Även efter att läkaren fått förklarat att fakturan skickats fel, så hotade han landstinget med en stämning.
När Norran ringer honom nu, vill han inte tala tala om faktura-striden. Om den nya kritiken säger han:
– Det här kommer upp till tingsrätten, då få du ta del av mer underlag. Det här är inget man kan ta över telefon.
Han förklarar att han inte kan tala mer eftersom har ett ”konkluderande ansvar för en patient.”
”En tvivelaktig rättsorganisation”
Han uttrycker också att ”IVO är en tvivelaktig rättsorganisation, som knappt själva vet vad de sysslar med.”
Till IVO har läkaren yttrat sig om kritiken via mejl: ”Min konklusion är att det krävs ett konkludistiskt perspektiv att vidareföra IVO:s konkludat av diarienummer 8.6.1-16611/2018.”
Enligt Helen Björklund, landstingets beställarenhet, har inga nya fakturakrav inkommit från läkaren.
Granskas som patientrisk
Vid IVO finns två ytterligare pågående ärenden som rör hälsocentralen. Dels en tillsyn som ska klargöra om den tidigare verksamhetschefen, nu anställd som undersköterska, fortfarande kan utgöra en fara för patientsäkerheten. Tillsynen föranleddes av en skrivelse från en anställd vid Försäkringskassan. Dels öppnades i februari ett tillsynsärende av hela verksamheten Hälsogemenskapen. Det ärendet pågår än.
Fått en försäkran
Angående den tidigare verksamhetschefen har landstinget också haft synpunkter på hans nuvarande arbete, att han inte bör utföra sjukvårdande uppgifter som exempelvis triagering, det vill säga bedömning av vilken vårdnivå som krävs.
– Ledningen har försäkrat mig om att han inte gör det idag, säger Helen Björklund på landstingets beställarenhet.
”Vad en undersköterska normalt gör”
Men på frågan vilka arbetsuppgifter den förre verksamhetschefen har idag, svarar Hälsogemenskapens ledning Norran att han inte utför mer sjukvårdande uppgifter än ”vad en undersköterska normalt gör, men att även undersköterskor sysslar med triagering, provtagning och liknande.”
Den före detta verksamhetschefens nuvarande arbete ska enligt ledningen dock främst vara administrativt.
Norran har utan framgång sökt den tidigare verksamhetschefen.
Jo… och jag kan inte annat än beklaga det. Jag tror att det dels kan bero på den pressade situation som finns, som både han och den tidigare verksamhetschefen upplevt.
Stefan Fridholm är ordförande vid Hälsogemenskapen i Jörn.
– Efter den tidigare kritiken om bristande journalföring har vi en oberoende läkare som idag anlitas för att granska våra läkares journaler, säger han angående förslaget på kritik från IVO.
Er läkare har vid upprepade tillfällen hotat olika myndigheter med stämning. Hur ser du på det?
– Jo… och jag kan inte annat än beklaga det. Jag tror att det dels kan bero på den pressade situationen, som både han och den tidigare verksamhetschefen upplevt. Dessutom blir det inte bättre av att Norran hör av sig, säger Stefan Fridholm.
Angående övriga pågående IVO-ärenden, exempelvis att den tidigare verksamheten granskas som en fara för patientsäkerheten, säger han.
– Det är klart det oroar mig. Jag kommer skyndsamt att sätta mig in i allt detta så snart jag kan. Jag har inte hört om det tidigare.
Om den tidigare verksamhetschefen inte bör utföra sjukvårdsuppgifter, borde han vara undersköterska?
– Som jag förstått det finns inga hinder i regelverket mot detta, jag ser inga problem med hans arbetsuppgifter idag.