Guide: Olika infektioner – så länge ska ditt barn stanna hemma

Ny information från Vårdupplysningen ger riktlinjer kring hur länge barnet ska stanna hemma från förskolan vid olika infektioner.

Barn med vattkoppor uppmanas stanna hemma till dess att blåsorna torkat ut helt. Foto: TT

Barn med vattkoppor uppmanas stanna hemma till dess att blåsorna torkat ut helt. Foto: TT

Foto: Foto: Norrans redaktion

Not Found2017-10-24 15:38

Det rapporterar Norrbottens Media.

De allra flesta infektioner smittar innan barnet har fått tydliga symptom, enligt Vårdguiden 1177. Därför är det kanske inte alltid så lätt att veta när barnet ska stanna hemma från förskolan eller inte. Men när sjukdomen väl brutit ut finns det numera rekommendationer för hur länge barnet bör stanna hemma innan det anses smittfritt. Det är barnöverläkaren Maria Myrgård tillsammans med smittskyddsläkaren Britt Åkerlind som utformat en guide för föräldrar, som numera finns tillgänglig på 1177.se.

Här följer ett urval av de vanligaste sjukdomarna och rekommendationer på om barnet bör vara hemma:

Feber:

Barn har feber om temperaturen efter en halvtimmes vila är över 38 grader. En del barn är pigga trots febern, medan andra blir trötta och hängiga. Febern ska ses som ett tecken på att barnet har en infektion i kroppen och ska stanna hemma. Minst en feberfri dag utan febernedsättande läkemedel i kroppen innan barnet återvänder till förskolan.

Femte sjukan:

En virussjukdom som är vanligast hos barn mellan 2-12 år. Symptom kan vara trötthet, feber, illamående, diarré, rodnad på kinder och därefter utslag på kroppen. Barnet kan gå till förskolan när det är feberfritt, även om utslagen är kvar.

Förkylning/Influensa:

Det är enligt 1177 inte nödvändigt för barnet att vara hemma från förskolan på grund av själva förkylningen. Däremot är det viktigt att tänka på att barnet kan bli trött av infektionen och kanske inte orkar vistas i en barngrupp hela dagen, och delta i aktiviteter.

Halsont/Halsfluss:

Halsfluss kan vara både en virus- och bakterieinfektion och känneteknas av svullna halsmandlar som ömmar. Barn som är yngre än tre år får ibland i stället feber och tjock snuva. Om barnet få antibiotika kan det återvända till förskolan tidigast efter två dygns behandling, när det är piggt nog.

Huvudlöss:

Huvudlöss smittar oftast via närkontakt huvud mot huvud och i bland också via föremål, även om det är mer sällsynt. Barnet behöver inte stanna hemma, men bör behandlas med receptfritt preparat. Det är bra om förskolans personal informeras om lössen, så att andra föräldrar kan undersöka sina barn samtidigt.

Höstblåsor:

En virusinfektion som ger blåsor på munnen och ibland även händer och fötter. Vanligast hos barn under tio år. Smittan sprids via hudkontakt. Hur barnet mår avgör om det ska stanna hemma. Att låta barn med symtom vara hemma brukar inte förhindra att smittan sprids enligt 1177, eftersom sjukdomen smittar innan.

Magsjuka/Vinterkräksjuka:

Barnet ska vara hemma om det kräks eller har diarré. Två symptomfria dagar rekommenderas innan barnet återvänder till barnomsorgen.

Munsår av herpes:

Även om herpesvirus är mycket smittsamt via direktkontakt behöver barnet inte stanna hemma, enligt 1177.

Skabb:

För att bli av med skabbdjuret är det viktigt att smörja in hela kroppen ordentligt med läkemedlet. Varje gång barnet har tvättat händerna ska det smörja in händerna igen. Barnet ska vara hemma under det dygn som behandlingen pågår.

Spolmask/springmask:

Barnet behöver inte stanna hemma från förskolan, men behöver behandling med receptfria preparat.

Svinkoppor:

Svinkoppor, eller Impetigo, är en bakterieinfektion som smittar via direktkontakt och orsakar gulaktiga blåsor runt näsa och mun. Blåsorna kan ibland förekomma över hela kroppen och behandlas genom att tvättas noga och baddas med klorhexidin. Barnet bör vara hemma tills alla sår är helt torra och läkta eftersom infektionen är smittsam så länge såren finns kvar.

Sår:

Om ett sår är infektierat ska barnet stanna hemma från förskolan tills infektionen lagt sig.

Tredagarsfeber:

Barnet behöver inte vara hemma för smittans skull. Om barnet har barnomsorg kan det gå tillbaka dit efter att ha varit feberfritt i minst ett dygn utan febernedsättande.

Vattkoppor:

Barnet ska stanna hemma från förskolan tills blåsorna torkat ut helt.

Ögoninfektion:

Om barnets ögon klibbar ihop och det kommer mycket var bör barnet inte vara i barnomsorgen. Det är dels för att det är smittsamt, dels för att barnets ögon måste tvättas flera gånger per dag.

Källa: 1177.se

Ida Folkesson/ Norrbottens Media

undefined
Barn med vattkoppor uppmanas stanna hemma till dess att blåsorna torkat ut helt. Foto: TT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!