– IT-avdelningen har verkligen gjort ett hästjobb med att få alla datorer klara under helgen. De delas ut nu i veckan, säger Magdalena Kågström, chef för digitalisering och innovation på skolkontoret.
Regeringen antog i förra veckan en lag som möjliggör för en snabb stängning av landets alla skolor. Om beslutet tas, och vilka skolor som i så fall berörs, beror på hur coronavirusets smittspridning utvecklas.
”Det stora problemet är att många kan bli sjuka samtidigt”Snabbt beslut
När det blev aktuellt att planera för en eventuell hemundervisning föreslog Magdalena Kågström att processen med sjätteklassarnas elevdatorer skulle skyndas på. Det vill säga att barnen redan i femman skulle få de datorer de egentligen ska få först i sexan. Något som grundskolan tyckte var en god idé.
– Datorerna fanns, men de skulle ju egentligen inte ut till eleverna förrän till hösten. Därför väntade ett digert arbete med att installera allt som eleverna behöver för att kunna logga in och komma åt alla nödvändiga program, säger Magdalena Kågström.
Det rör sig om sammanlagt 750 datorer, som alla blev klara under helgen.
– IT har gjort ett imponerande jobb, säger hon.
– Det innebär så klart en viss extrakostnad, men det är ingenting som kommer att drabba de enskilda rektorernas budget, säger Magdalena Kågström.
Stora skillnader
Hur en hemundervisning skulle kunna se ut kan skilja sig åt mellan skolorna, då rektorerna själva kan styra över upplägget. Vissa skolor har kommit längre i den digitala processen, medan andra skolor saknar tillgång till digitala läromedel.
– Vilka elever som kommer att behöva datorer kan alltså variera, här finns olika lösningar. Men genom att femteklassarna får datorer nu så frigörs en del lånedatorer som finns ute på skolorna, säger Magdalena Kågström.
Skolchefens uppmaning: ”Friska elever ska vara i skolan”