Gatlysen: Nu släcks de i många byar – det beror på elfarliga anläggningar

Allt fler byar får nu sina gatlysen släckta på grund av elsäkerhet. Hittills är sex byar drabbade och där råder nu en mörkare vinter än vanligt.

Släckta lampor längs Vebomarksvägen i Vallen.

Släckta lampor längs Vebomarksvägen i Vallen.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2019-12-20 06:15
undefined
Släckta lampor längs Vebomarksvägen i Vallen.

De farliga gatlysena upptäcks när Skellefteå kommuns belysningsavdelning är ute på besiktning.

Dessa besiktningar har varit vilande i cirka fem år eftersom det varit så oklart om belysningsreglerna. Men från och med i somras har de kommit igång.

– Vi var tvungna att starta igen, för vi som kommun är ansvariga om det skulle ske någon olycka. Syftet är att ingen ska riskera att skadas eller dö av elchock eller att elfel ska orsaka bränder, säger belysningsansvarige Anders Saadio.

Ta de farligaste först

Det finns ytterligare ett skäl, och det är att politikerna bestämt sig för att satsa pengar på förnyelse.

– Då är det rimligt att börja med de anläggningar som ändå riskerar att bli utdömda. Därför har vi börjat i byar där vi vet att anläggningarna är gamla och slitna.

Hittills har 20 anläggningar besiktats, och kommunen ansvarar för 700 stycken, så det är att arbete som kommer att ta tid. Arbetet görs av en belysningstekniker på halvtid.

Lista: Så gick det i byarna som fått sina gatlysen besiktade

Haken i sammanhanget är alltså att denne hittar elfarliga anläggningar. Då släcks lampor ner, det handlar oftast om delar av en by.

Ju mer som besiktas desto fler nedsläckningar.

– Fast risken är störst nu i början eftersom vi medvetet letar upp de sämsta, säger Anders Saadio.

Dröjer till 2 mars

Belysningsavdelningen har förberett beslut om nyinvesteringar, men de ska synkroniseras med de nya riktlinjer som också ska tas fram.

Målet är att allt kan beslutas i samhällsbyggnadsnämnden den 2 mars.

Om besluten går igenom kommer så nästa nålsöga: Pengarna. De kommer inte att räcka långt.

– Fullmäktige har beslutat om en extra satsning, vilket ger oss fyra miljoner per år. Så från och med 2020 kan vi alltså bygga.

”Pengarna räcker inte”

Haken är dock att pengarna inte räcker till lika många anläggningar som nu har släckts ner.

– Vi har redan två tagna beslut om Hednäs och Hedfors. Utöver det klarar vi 2-3 byar till. Sedan är 2020 års pengar slut, säger Anders Saadio .

Besiktningar och nedsläckningar går alltså snabbare fram än vad man sedan hinner bygga nytt. Flera av de byar som fått släckta lampor denna vinter kan bli mörka även nästa vinter – i värsta fall ännu längre.

Oro i Vallen: ”När ska våra gatlysen repareras igen”Gatlysen: Alla beslut skjuts upp till mars
Felen

Fel som hittas vid inventeringen kan vara:

Att fundament till stolpar är dåliga så att stolpen riskerar att rasa. Eller att stolpar är rostiga och kan brytas sönder. Om det är enstaka fall kan de åtgärdas inom ramen för vanligt underhåll. Om det är flera i rad kan det bli nedsläckning och stolparna läggs ner.

Att ledningar är trasiga eller ligger i öppen dager. Då bryts strömmen men stolparna står kvar.

Att ledningar är otillräckliga i förhållande till sin längd. Då kan lösningen bli att man väljer en lägre säkring. Det har gjorts i flera byar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!