Gatlysen: Första beslutet sedan kovändningen – två byar får behålla allt

Löftet om att bli snällare med gatlysena ser ut att infrias. Först ut blir byarna Hednäs och Hedfors, där samhällsbyggnadsnämnden i Skellefteå nu föreslår att alla bebodda hus får behålla gatlyset.

Gatlysen i by.

Gatlysen i by.

Foto: Arkivbild: Jeanette Lövgren

Hednäs2019-09-24 12:30
undefined
Gatlysen i by.

Hednäs kan bli ett prejudikat, och budskapet till byn är alltså att alla får behålla gatlysena trots att det fanns några hus som ligger lite på sidan om, och inte skulle ha fått enligt dagens regler.

– Vi ska vara generösa, det är den politiska viljan, säger Sara Keisu (S), ordförande i nämnden.

Att detta kommer att kosta i framtiden är hon medveten om.

– Budgetberedningen har meddelat att de kan satsa 100 miljoner på en upprustning under de närmaste tio åren.

Det var på fullmäktigemötet 29 april som den nya och generösa viljan uttrycktes. Eniga politiker bestämde då att nya regler för gatlyse på landsbygd ska göras, och att de ska bli generösare än de nuvarande. De nya reglerna ska ligga på bordet senast vid nyår.

Gatlysereglerna görs om helt, kovändning i kommunfullmäktige

– Men vi hinner inte göra nya regler till dess. Vi vill ha mer tid så att vi får känna oss fram. Vi måste veta hur nya regler skulle slå innan vi kan lägga fram dem, säger Sara Keisu.

Istället vill nämnden börja med att ta varje by för sig som enskilda fall.

– Därför föreslår vi att kommunfullmäktige ska upphäva de gamla reglerna till nyår, men vänta med att anta nya. Det finns ingen anledning att de gamla finns kvar, eftersom vi inte har någon vilja att använda dem, säger Sara Keisu.

Bråttom i Hedfors

Det första fallet var på bordet redan vid måndagens möte. Skellefteå kraft ska bygga om elnätet i Hednäs och Hedfors vid Åbyälven, vilket även påverkar gatlyset.

Tjänstemännen hade gjort ett förslag och använt sig av liggande regler, eftersom nya inte finns. Då skulle fem hus ha fått behålla lamporna medan sju hus hade förlorat på grund av för långa avstånd.

Men samhällsbyggnadsnämnden föreslår istället att alla 12 husen ska få behålla lamporna.

– Vi var dit för ett möte för 1,5 vecka sedan. Det var stort intresse och var bra att få höra med byborna vad de tycker. Vi hörde att folk flyttar in i byn och det kändes som en levande landsbygd, säger Sara Keisu.

Byarna ligger upp mot Norrbottensgränsen, cirka en mil norr om Fällfors.

Hon säger att det i nämnden var en diskussion om något hus som ligger lite utanför men beslutet blev att även det skulle få belysning.

Frågan går nu vidare till kommunfullmäktige som bestämmer.

Återremiss om Långviken

Nämnden skulle också besluta om Långviken, Sidbergsliden och Lappvattnet som påverkas av den ombyggda Burträskvägen. Trafikverket tänker inte betala nya lampor utan kommunen måste betala, annars blir det mörkt.

Även där fanns ett förslag från tjänstemännen då man enligt gamla reglerna skulle slopa några hus i ytterkanterna på byarna.

– Men vi återremitterade frågan, och vill ha ett nytt förslag med ekonomisk kalkyl som bygger på det här nya sättet att tänka, säger Sara Keisu.

Skellefteå kommun ger sig alltså in på en väg som kommer att kosta mycket pengar. Väldigt många belysningsanläggningar börjar vara gamla, och på de allra flesta håll ska de nya lamporna stå närmare varandra än förr.

– Jo, detta kommer att kosta mycket. Men politikerna är beredda att betala, det löftet har vi från budgetberedningen. Det handlar om att Skellefteå går mot en ljus framtid och ökar antalet invånare. Då måste även landsbygden vara attraktiv att bo i, med trivsel och trygghet.

Mp reserverade sig

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet om Hednäs och Hedfors.

– Eftersom alla byar ska behandlas likvärdigt blir det stora summor i slutänden, säger ledamoten Linnea Öhman.

– Jag är glad att man är beredd att satsa så stora summor på landsbygden, men jag ser hellre att att de används till hållbar landsbygdsutveckling där byarna får större frihet att själva välja vilka projekt som ger mest för bygden, säger Linnea Öhman.

Kommunen byter fot om gatlysena – lovar att byar inte behöver betala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!