”Förutsätter att vår personal gör den bedömningen bättre än ambulansen”

Mattias Hagelin, räddningschef vid räddningstjänsten i Skellefteå, tycker att medlyssning fungerar väl och litar på att hans personal har tagt ett riktigt beslut. Han menar att exempelvis läckage från fordon och en otillgänglig polis inte nödvändigtvis gör att de rycker ut på olyckor.

Foto: Malin Christoffersson

Skellefteå2019-04-02 06:23
undefined
Ifrågasätter räddningstjänstens rutiner vid olyckor

Han säger att han har sett avvikelserapporten men inte hunnit kika på det specifika fallet ännu.

– Generellt sett åker ambulansen ut på jättemånga saker som inte vi knyts till. Man fastnar lite på ordet ”trafikolycka”. Vad är en trafikolycka? Vissa av dem åker endast en bärgare ut på, till exempel.

Mattias Hagelin berättar att räddningstjänsten inte heller nödvändigtvis åker ut på läckage från fordon.

– Det beror helt på vad som läcker och hur mycket. Det finns ingen generell regel, vi åker inte ut på sådant per automatik, utan läckaget ska hota någonting. Det kan exempelvis röra sig om en mindre mängd spolarvätska som läcker ut när det är snömodd och salt på vägen. Då gör det varken till eller från. Personen som gjorde bedömningen i det här fallet tyckte inte att det läckaget var i sådan omfattning att vi behövde åka ut.

Vid andra SOS-samtalet får ni också veta att polisen befinner sig långt bort från platsen. Ni väljer återigen att inte åka ut. Hur kommer det sig?

– Generellt sett gör vi ingen skillnad på om polisen finns i stan eller inte. Är det någonting för räddningstjänsten så åker vi ut på det, annars inte. Om det till exempel begås ett brott i Skellefteå så ansvarar polisen för det även om de inte finns i Skellefteå just då.

De skriver att de tycker att ni har gjort en ”tveksam bedömning”. Hur svarar du på det?

– Jag kan inte svara för det specifika fallet, men jag förutsätter att vår personal gör den bedömningen bättre än ambulansen.

De ställer följande fråga i avvikelsen: ”Om inte det här är en olycka som räddningstjänsten ska åka ut på, vilka ska dom då egentligen åka på?”

– Jag har tittat på statistiken. Vi åker bevisligen ut på trafikolyckor. Det är mitt korta svar på den frågan.

Man får känslan av att de tycker det är problematiskt att ni tar sådana här beslut via medlyssning. Håller du med?

– Medlyssning är en tjänst som vi köper av SOS så att vi får höra vad inringaren säger. Utifrån det tar vi ett beslut om vi ska åka ut till platsen, och hur stor insatsen ska bli. Det finns gånger som vi beslutar om en betydligt större insats än vad vi hör via SOS. Kanske om det inte brinner mycket just då men riskerar att brinna mycket om en stund. Jag tycker att det fungerar jättebra.

Mattias Hagelin berättar att det fungerar annorlunda i andra kommuner, men menar att medlyssning är det bättre sättet.

– I och med att kommunal räddningstjänst är en kommunal angelägenhet är det också löst på olika sätt i olika kommuner. I exempelvis Piteå och Skellefteå tar en person på respektive räddningstjänst emot medlyssningen medan man i Umeå och stora delar av Norrbotten har en räddningstjänstperson som sitter på SOS Alarm i Luleå och tar emot medlyssningen, säger han och fortsätter:

– Medlyssningen syftar till en bättre bedömning av varje individuellt larmsamtal och att rätt resurser larmas ut. I de fall där räddningstjänsten inte har någon medlyssning bygger utlarmningen istället helt på förutbestämda mallar som lämnats till SOS Alarm och dessa kan omöjligt ta hänsyn till alla situationer som kan uppkomma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om