Hjälpmedel Västerbotten är länets specialenhet för hjälpmedel till personer med rörelsehinder, kognitiva nedsättningar och kommunikationssvårigheter. Den har tidigare kallats hjälpmedelscentralen.
Finns på tre ställen
I Västerbotten finns verksamhet i Umeå, Skellefteå och Lycksele. Vid sistnämnda finns i dag bara ett par anställda. Desto fler anställda finns det vid verksamheten vid hjälpmedel, Skellefteå lasarett.
Sammanlagt arbetar ett 25-tal personer där idag. Orsaken är att centrallagret för alla hjälpmedel i länet finns i Skellefteå.
Information i onsdags
Men i onsdags fick personalen – på ett möte där kollegorna i Lycksele medverkade via telefon – besked om att det finns planer på att flytta hjälpmedelscentralen från Skellefteå till Umeå.
Informationen lämnades av Peter Rönnholm, verksamhetschefen för hjälpmedel Västerbottens läns landsting.
Fyra olika förslag
Förslaget om att flytta centrallagret ska senare presenteras för landstingspolitikerna.
Fyra olika förslag lades fram, men det förslag som skulle ge största besparingen är att flytta centrallagret till Umeå, trots att det innebär behov av nya lokaler.
Det skulle innebära att runt 15 arbeten kan försvinna i Skellefteå.
”Det känns felaktigt”
Norran talade på fredagen med flera personer som deltog vid onsdagens möte.
De menar att det är känns som ett felaktigt sätt att spara, bland annat utifrån att Skellefteå fick lagret så sent som för fyra-fem år sedan men även att det samtidigt satsas stora resurser på att utöka administrationen.
”Blir fundersamma”
– Det framgick tydligt att den stora besparingen vore att flytta centrallagret till Umeå. Det förklarade Peter Rönnholm vid onsdagens möte, berättar anställda för Norran.
– Vi blir fundersamma när vi ska spara, bli färre och försämra service för Skellefteborna – samtidigt som man satsar mer på administration, fortsätter de.
Sökt ansvariga chefer
Vision, Kommunal och Ingenjörsförbundet har medlemmar som berörs av sparförslaget.
Norran sökte vid upprepade tillfällen under fredagen Peter Rönnholm, verksamhetschef för Hjälpmedel Västerbottens läns landsting, och avdelningschefen i Skellefteå och Lycksele, Susanne Sundberg.
Vi har nyss fått information om förslaget, men givetvis är det ytterst oroväckande om 15 arbetstillfällen hotas vid centrallaget.