Förskolekockar i Bureå: ”Räknas inte den yrkeserfarenhet vi har skaffat oss under så lång tid?”

Måltidsenheten vid Skellefteå kommun genomgår en stor förändring. Nya tillagningskök ska öppna och serva flera enheter med mat. En grupp anställda vars arbetsplatser då försvinner är kockar på vissa förskolor med endast en avdelning: ”Vi känner oss undanskuffade och informationen till oss har varit ytterst bristfällig”, säger Solveig Jacobson, Bureå.

Skola och utbildning2017-04-22 09:10

Hon och kollegan Ingegerd Eriksson är kockar på enavdelningsförskolor i Bureå men de köken ska stänga. Maten ska lagas på det nya tillagningsköket Tallbacka som beräknas öppna i september i år.

Som ett led i hela omvandlingen har man också lagt ut tjänsterna i de nya tillagningsköken både internt och externt. Det innebär att alla kan söka de tjänsterna, inte bara de som redan arbetar som kock på någon av kommunens enheter.

En annan del, som hänger ihop med hela processen, är att förskolekockar på enavdelningsförskolor ska byta förvaltning från skol- och kulturkontoret till support och lokaler.

Beslutet har nyligen tagits av för- och grundskolenämnden och nämnden för support och lokaler, där kommunens måltidsenhet ingår. Sedan tidigare har kockar på fleravdelningsförskolor bytt förvaltning.

Solveig Jacobson har arbetat som förskolekock i 29 år och Ingegerd Eriksson med 36 år i tjänst, säger att de fått veta att de inte har tillräcklig kompetens för att söka kocktjänst på Tallbacka i Bureå. Nu är de mycket oroliga för sin framtid och undrar när de ska byta förvaltning och hur deras framtida yrkesliv kommer att se ut.

– Vi har lång erfarenhet av matlagning och vi har planering av måltider ”i fingrarna”. Nu undrar vi om den yrkeserfarenhet vi har skaffat oss under så lång tid inte räknas, säger Solveig Jacobson.

Läs också: Måltidschefen: ”De här personerna behövs inom måltidsenheten”

De båda säger att de vidareutbildat sig inom specialkost, hygien och ergonomi, men ingen av dem har ännu fått erbjudande om att validera upp sina kunskaper för att kunna komma i fråga för någon av de nya kocktjänsterna.

– Vi är positiva till validering och har frågat om det, men vi har fått veta att det inte är aktuellt för vår del, säger Ingegerd Eriksson och Solveig Jacobson tillägger:

– Den största bitterheten i det här är hur kommunen behandlar oss. Vi är alltid på plats på jobbet och har få sjukdagar, men nu känner vi ett jättestort utanförskap. Vi brinner för barnen och för den mat vi lagar men vad händer nu?

Vad tycker ni om den externa sökprocessen till tjänsterna?

– Det är inte bra. Vi har fått uppmaningen av kommunen att vi ska se över vårt hus, men det tycker jag att kommunen också ska göra. Och då menar jag att värna trogen personal, säger Solveig Jacobson.

I sökprocessen har det sagts att alla kan söka tjänst som restaurangbiträde i något av de nya tillagningsköken, men där finns flera frågetecken, enligt Solveig och Ingegerd.

– Vad innebär det jobbet? Min känsla är att de vill använda oss som springvikarier och det känns fruktansvärt, säger Solveig och Ingegerd instämmer.

Vi är alltid på plats på jobbet och har få sjukdagar, men nu känner vi ett jättestort utanförskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!