Forskningschefen om Arica-striden: ”Bolidens policy att inte dölja något”

När Bolidens förre forskningschef tittade tillbaka på hanteringen av våtverksslammet blev svaret: ”För Promel var det är ”business as usual”, och för Rönnskärsverken hade en upparbetning kostat astronomiska summor”.

Skellefteå2017-11-23 08:31

Rättegången mellan Arica Victims och Boliden, där Arica menar att gruvbolaget är skadeståndsskyldigt för att 20 000 ton våtverksslam inte upparbetades vid Promels anläggning i Arica, fortsatte på onsdagen.

Först ut var Arne Björnberg som 1981 och 1986 arbetade som forskningschef på Rönnskärsverken.

”Ett brett mandat”

Han berättade om det ”breda mandat” som forskningsenheten hade, och han underströk samarbetet som fanns med Naturvårdsstyrelsen och Länsstyrelsen i den samrådsgrupp där också Boliden och hälsovårdsmyndigheterna ingick.

Han minns hur det ofta kom instruktioner från Naturvårdsverket, något som Arne Björnberg menade var en del av en öppenhet som Boliden strävade efter.

– När det gällde våtverksslammet på 1980-talet fanns långtgående diskussioner med dessa myndigheter där strävan var att återvinna så mycket som möjligt av det här materialet, men inte skapa nya deponier, påpekade Arne Björnberg.

– Var det aktuellt att Boliden skulle utveckla en specialprocess för våtverksslammet, frågade Bolidens jurist Robin Oldenstam.

– Absolut inte, att årligen ta hand om dessa mängder våtverksslam skulle ha inneburit astronomiska kostnader för Rönnskärsverken, svarade Arne Björnberg.

Han påpekade att han inte var med i arbetet när Boliden valde att samarbeta med företaget Promel.

– Men det handlade om att hitta ett smältverk som hade en process– och produktstruktur som kunde ta hand om materialet.

Robin Oldenstam frågade Arne Björnberg om hur Naturvårdsverket och Länsstyrelsen informerades om planerna att anlita Promel i Chile.

”Ett gott samarbete”

– I vanlig ordning var information fullständigt förutsättningslös. Vår policy var att inte dölja någonting. Jag är stolt över det miljöarbete som Boliden bedrev, det fanns ett gott samarbete.

Arne Björnberg fick också berätta om den resa han och andra från Boliden gjorde våren 1985 till Promels anläggning i Arica.

Ingenting där fick honom att tro att Promel inte skulle vara kapabla att ta hand i våtverksslammet.

Arne Björnberg: Det var en nedslående syn att råvaran låg framme, precis som vid andra smältverk vid den här tiden. Det ändrades även på Rönnskär, att lägga råvaran under tak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!