”Förödande för undervisningen – barnen får betala priset”

Personalen på Kågeskolan är oroad efter beskedet att många klasser riskerar att slås ihop redan vid nyår. Allt för att spara pengar. ”För barnen och undervisningen vore det förödande”, säger en av pedagogerna.

KÅGE2019-09-05 17:15

Härom dagen fick personalen vid Skellefteås för- och grundskolor information om att skolan måste spara rejält redan under pågående läsår. I praktiken innebär det att klasser slås ihop och scheman görs om – något som kan hända redan vid nyår.

Stora sparkrav kan slå hårt mot skolor i kommunen

Kågeskolan är en av skolorna som berörs. Det pratas om att slå ihop klasser, exempelvis kan det bli tre 1–2:or istället för två ettor och två tvåor. Och samma sak för de som går i fyran och femman.

– Det vore bedrövligt med tanke på att femmorna börjar högstadiet nästa höst och ska då byta klass igen, berättar en pedagog.

– Ekonomiskt sett är idealet 25 elever i varje klass, men det finns ingen pedagog som tycker att det vore en bra lösning. Särskilt inte i de lägre årskurserna, där det även finns flera barn med särskilda behov.

– Dessutom är det svårt att genomföra i praktiken då barngrupperna redan är stora i vissa årskurser och ämnen som matematik och engelska är svåra att undervisa i när det är åldersblandade klasser. Då måste man dela gruppen.

Enligt en kollega, som också arbetar på Kågeskolan, är oron bland personalen stor.

– Man blir så arg! Bara tanken på att splittra klasserna under ett pågående läsår, med den oro och otrygghet det kommer att innebära för eleverna. Vi kommer att få fler hemmasittare, sämre undervisning och fler sjukskrivningar bland personalen, säger pedagogen.

Kommer det här att innebär att personal riskerar att sägas upp?

– Inte vad vi fått höra nu, men däremot kan det bli förflyttningar inom kommunen. Att behöriga lärare som ”blir övertaliga” får flytta till en annan skola.

Hur ser ni på att förändringarna kan komma att genomföras redan under detta läsår?

– Det vore helt enkelt för djävligt. Framförhållningen måste vara bättre, skolan är en så pass långsiktig och viktig verksamhet att den måste fungera. Barnen får betala priset, säger en av pedagogerna.

Kågeskolans rektor, Linda Holmqvist, säger så här om situationen:

– Vi har tappat en del elever på Kågeskolan så jag visste att vi behövde spara en del pengar, men de här nya sparkravet visste jag ingenting om innan vi fick utskicket. Nu är vi mitt i processen och ska försöka hitta den bästa lösningen, men det är klart att det inte känns bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!