Förföljelsen av Stina: Därför mötte hon inte 33-åringen i rättssalen - ska läkarundersökas

Han står åtalad för olaga förföljelse av ex-sambon. Men i sista stund ställdes rättegången in. Orsak: rätten anser det nödvändigt att utreda mannens psykiska hälsa.

Olyckor, katastrofer2016-04-15 08:00

I Norrans nya webb-tv-satsning ”Brottsplats” togs ärendet upp för ett par dagar sedan. I onsdagens tidning fanns en intervju med Stina, som egentligen heter något annat, samt vad den åtalade 33-åringen sagt i de polisförhör som hållits.

Mannen misstänks ha återfallit i brott när han under tio månader kontaktat Stina genom 526 sms-meddelanden, 300 e-postmeddelanden, sju brev, sökt kontakt via sociala medier samt följt efter henne i samband med en bussresa.

Mannen förnekar brott

I polisförhör har mannen förnekat brott och bland annat sagt att han identitet kapats av en internationell ”hackergrupp”.

I går skulle rättegången hållas i Skellefteå. Men för ett par dagar sedan tog tingsrätten beslut om att förhandlingen skulle ställas in. Orsaken var att domstolen den 8 april fick in ett yttrande av frivården, som gjort en personutredning om 33-åringen.

Frivårdens yttrande

Där föreslog frivården att tingsrätten 33-åringen bör genomgå en mindre sinnesundersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning, för att utreda mannens psykiska status.

I måndags beslutade tingsrätten om detta, undersökningen ska utföras av rättsläkare i Umeå.

– Det är inte vi som har påkallat åtgärden. Men frivården menar ju att det kan finns omständigheter som gör det nödvändigt att kontrollera min klients hälsotillstånd. Detta är ju också viktigt i bedömningen av den påstådda gärningen och valet av en för eventuell påföljd, säger 33-åringens advokat Jens Nyström.

Rekommendation

Åklagare Marie Andersson väckte åtalet, hon säger:

– Vi har informerats om den inställda förhandlingen. Generellt så brukar ju tingsrätten följa de rekommendationer som frivården har ifall det gäller en paragraf 7-undersökning.

Tingsrätten: Tanken är ju att paragraf 7-undersökningen ska genomföras så snabbt som möjligt, och att rättegången kan hållas tidigast i mitten av maj.

TV: Premiär för Brottsplats – där vi träffar en kvinna som under lång tid förföljdes av sin ex-sambo33-åringen i polisförhör: ”En hackergrupp har kapat min identitet”

Rättspraxis i Sverige säger att ingen allvarligt psykisk sjuk människa får dömas till fängelse.

Det finns två undersökningar som utreder den åtalades psykiska hälsa.

En paragraf 7-undersökning är en liten sinnesundersökning, utförd av en rättsläkare. Framkommer det att den åtalade kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning kan tingsrätten besluta om en rättspsykiatrisk undersökning.

Om den undersökningen visar att personen led av en allvarlig psykisk störning vid brottet eller i samband med undersökningen, blir påföljden i den kommande domen vanligtvis rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!