Norran har pratat med flera representanter för näringslivet i Västerbotten. Ingen av dem har hört talas om att Polaris lånar ut pengar till enskilda företag.
– Men jag är inte förvånad. Jag vet att det förekommer att kommuner gynnar enskilda företag och att man går utanför lagen. Det finns exempelvis företag som har överklagat att kommuner har köpt lokaler av företag för att sedan hyra ut dem till samma företag, säger Karina Folkesson, regionchef vid Svenskt näringsliv.
Hon gissar att företagen först gått till banken eller något annat låneinstitut och när det inte fått lån där har det kommunala fastighetsbolaget varit ett alternativ.
– Problemet är att kommuner inte ska fungera som låneinstitut. Kommuner ska inte i någon form göra insatser som kan gynna enskilda företag då det i princip alltid drabbar andra företag, alltså riskerar att bidra till att snedvrida konkurrensen. Att gå via ett bolag gör att insynen i affärerna blir liten, säger Karina Folkesson.
Mikael Winterkvist reagerar på att Polaris agerar bank med pengar som i grunden är skattemedel.
– Speciellt till bolag som sedan har gått i konkurs.
Han ifrågasätter om ett kommunalt bolag ska ägna sig åt den här typen av verksamhet.
– Med tanke på att kommunala bolag ingår i det vi gemensamt äger så bör de ha en tydlig moralisk och etisk kompass. I det här fallet har jag svårt att se att medborgarna har något intresse i att det gemensamt ägda kommunala bolaget ägnar sig åt en slags bankverksamhet.
Enligt Företagarnas regionchef Torbjörn Halvardsson kan lån hos affärsbanker teoretiskt sett förlängas.
– Men i praktiken sker det inte ofta. Amorteringsfrihet kan i speciella fall godkännas. Det är mera undantag än regel, säger han.
Flera av företagen hade finansiella problem när de fick lånet. Hur ser du på det?
– Har låntagaren dålig ekonomi brukar inte villkoren förbättras hos affärsbanker, tvärtom, flera företagare har fått sina lån uppsagda eller krav på omförhandling om betalningsförmågan försämras. Vad beror problemen på? Är det så att affärsidén inte håller? I så fall håller Polaris en inte tillräckligt bra affärsidé under armarna. Vad vinner kommunen på det? Då kan man misstänka, utan att kunna belägga det, att det blir någon form av svågerpolitik som gynnar de närmaste, säger Torbjörn Halvardsson.
Norran frågade Polaris ordförande Bert Öhlund hur han tror att andra företagare uppfattar lånen. Han svarar:
– Jag tror att i de allra flesta fall så tycker man nog att det är ganska bra att kommunen försöker se till att vi krattar manegen åt företagen. Sedan finns det ju olika saker som olika personer kan tycka är lämpligt eller olämpligt, säger han.