Föreslår att medborgarförslagen görs om

Ett nytt sätt att lämna medborgarförslag är på gång i Skellefteå kommun. En digital tjänst ska göra det smidigare och ge snabbare behandling av förslagen.

Det ska bli enklare att lämna och hantera medborgarförslag med det nya systemet hoppas politikerna.

Det ska bli enklare att lämna och hantera medborgarförslag med det nya systemet hoppas politikerna.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2018-09-18 14:39
undefined
Det ska bli enklare att lämna och hantera medborgarförslag med det nya systemet hoppas politikerna.

Sedan 2007 har invånarna i Skellefteå kommun kunna lämna medborgarförslag till kommunen. Förslagen har utretts och beslutats i nämnder och kommunfullmäktige.

Nu har kommunledningskontoret tagit fram ett nytt system med enklare hantering. Syftet är bland annat att det ska ta kortare tid från det man lämnar in sitt förslag tills man får ett svar. Det ska även bli enklare att hantera för kommunen.

Digitaliserad

En anledning är att kommunfullmäktige de senaste åren fått flera medborgarförslag och motioner som handlar om just hanteringen av förslagen. Genomgående har de velat ha en snabbare, modernare och digital hantering.

Nytt är att förslagen ska lämnas in via en digital tjänst på kommunens webb. Kan man inte lämna det själv via dator får man hjälp av kundtjänst.

– Med hjälp av ny teknik kommer vi att kunna ge automatiserad återkoppling i större utsträckning så man kan se var i processen ens förslag ligger, säger kommunchef Kristina Sundin Jonsson.

Förslagen skickas direkt till ansvarig nämnd och detta får förslagsställarna besked om. Uppfyller förslagen inte kriterierna så meddelas detta och motiveringen varför.

Vi ville förtydliga vem som kan lämna in förslag, vad de ska innehålla eller inte innehålla.

Om de handlar om synpunkter och klagomål skickas de till kundtjänst istället. Även detta meddelas.

Sedan tas beslut antingen av nämnden eller direkt av tjänstepersoner – beroende på hur rutinerna ser ut. Målet är att handlägga förslagen inom 90 dagar.

Inte folkbokförd

Enligt kommunledningskontorets skrivelse kommer det nya systemet att kallas Skellefteåförslaget.

Kallar man det medborgarförslag är man mer bunden till att uppfylla lagstadgade kriterier. Med Skellefteåförslaget kan man ställa upp egna kriterier för förslagen.

– Vi ville förtydliga vem som kan lämna in förslag, vad de ska innehålla eller inte innehålla, säger Lorents Burman (S).

I det nya systemet krävs inte att man, som tidigare var fallet, är folkbokförd i kommunen för att lämna förslag.

– Den nya kommunallagen öppnar för dem som enbart vistas i kommunen att lämna idéer och förslag. Det kan exempelvis handla om de som har sommarstugor. Är man här en stor del av året kan man ha kloka idéer för utveckling, säger Andreas Löwenhöök (M).

Moderaterna har även önskemål om att förslagslämnarna även måste samla ett visst antal underskrifter för att frågan ska behandlas.

– Det är för att se om det finns stöd i frågan.

– Vi ska titta på det och hur det kan hanteras på webben. Sedan är frågan om man ska bygga detta på hur väl man kan sälja in en fråga. Å andra sidan kan det rensa bort mindre seriösa förslag, säger Lorents Burman.

Kommunfullmäktige kommer årligen att få en redovisning och utvärdering av hur väl målen uppfylls.

Slutligt beslut om det blir ett nytt system för förslag tas i kommunfullmäktige. Enligt kommunchef Kristina Sundin Jonsson kommer man ganska omgående efter beslutet att kunna drag igång möjligheten.

Kriterier för Skellefteåförslaget

Förslaget ligger inom kommunens ansvar och befogenheter.

Förslaget är inte diskriminerande eller strider mot lag.

Förslaget handlar inte om personliga ärenden.

Förslaget handlar inte om förhållandet mellan kommunen som arbetsgivare och dess arbetstagare.

Varje Skellefteåförslag innehåller enbart ett förslag, inte flera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!