Att bygget på Morön i Skellefteå blir klart, det ska de cirka 60 byggnadsarbetarna se till.
Förra vintern var tuff då det mesta av arbetet skedde utomhus. Men nu är hela skolan under tak, och det mesta av fasaden är på plats.
Det är endast den sista etappen, den mot Torsgatan, som saknar fasadens brunlaserade brädor, men de ska vara på plats inom tio veckor.
Monteras för fullt görs även de galvaniserade plåtar som sitter på vissa ställen för att bryta av det kompakta intrycket.
Annat arbete som pågår är monteringen av lekutrustning. Det ser lite märkligt ut att en icke färdig skola har färdiga lekplatser. Förklaringen är att man ville göra mesta möjliga utejobb på sommarhalvåret.
Släpps till våren
Nästa sommar kommer det inte att finnas tid eftersom bygget då ska stå klart. Redan i månadsskiftet mars-april ska den första etappen av tre slutbesiktas och överlämnas till hyresgästen, alltså skolan. De behöver sedan tid att montera sin inredning och möblera upp. En månad senare släpps andra etappen, och i juni den tredje och sista.
Den 1 augusti ska även utemiljön stå klar.
I mitten av augusti 2020 kommer så barnen till sin nya skola.
De kommer att mötas av mycket trä. Inte bara fasaden utan även vissa väggar inomhus är täckta med träpaneler. I övrigt ser vi en del grönmålade väggar på vår rundvandring, men även mycket vitt.
Floraskolan ska ha en ny pedagogik som innebär att eleverna har hemvisten där det ska bli mer nära och familjär känsla. Vistena ligger i byggnadens ytterkanter för bästa avskildhet och för att få mycket ljus från fönstren. Rummen sitter ihop tre och tre med gemensamma grupprum.
Några långa korridorer finns inte.
Samling i matan
Vi går också en runda i de centrala delarna. Matsalen har stora fönster mot skolgården och hög takhöjd. Där ska finnas en gradängtrappa där många elever kan sitta vid samlingar av olika slag. Precis som i nybyggda Morö Backe högstadium så saknas aula.
I detta mittparti finns också salar som delas av många: Slöjd, NO-ämnen, bild, hemkunskap, med mera.
Floraskolan blir Skellefteå kommuns största, med 1 000 elever. Givetvis är den också stor till ytan, med sina 14 000 kvadratmeter, fördelat på fyra våningar.
De tre nedersta våningarna ska används av skolan, medan den fjärde våningen inrymmer ventilation och annan teknik.
Skolan byggs enligt en miljöklassificering och har nivån silver.
– Det ställer krav på materialen som används, de ska vara så naturliga och giftfria som möjligt. Dessutom ska energianvändningen vara låg, säger Thomas Jacobsson, byggledare på support och lokaler, Skellefteå kommun.
Bättre än budget
Bygget av Floraskolan är budgeterat till 326 miljoner och prognosen just nu pekar mot en kostnad på 312,5 miljoner. Alltså ett överskott på 13,5 miljoner.
– Det ser bra ut med ekonomin, och jag känner ingen oro. Det är inga större oförutsedda kostnader som kan dyka upp nu, säger Thomas Jacobsson.
Annat var det vid Norrans förra besök då det grävdes för grunden, och hålet fick göras betydligt djupare än planerat.
– Men de extra kostnaderna har vi alltså jobbat bort utan att behöva sänka standarden på något vis. Hela bygget görs enligt den plan vi hade från början, säger Thomas Jacobsson.
Vad händer då med pengarna?
– Om bygget slutar med överskott så kommer det att framgå av support och lokalers bokslut år 2020. Det blir då upp till kommunens budgetberedning vad man istället vill göra med pengarna, säger fastighetschef Fredrik Nilsson.
Support och lokaler kan alltså inte på eget initiativ flytta pengar inom sin egen förvaltning, till exempel lägga dem på något annat bygge.
Torsgatan: Provisoriska trafiklösningar i ett halvårHär förbereds det för FloraskolanMer grävning än väntat för Floraskolan