För att minska kostnaderna i äldreomsorgen finns ett förslag på att minska på bemanningen och införa enkelbemanning bland nattpatrullerna.
Nattpatrullerna utför planerade insatser hos våra äldre men även hos yngre personer samt vid akuta situationer som exempelvis larm från något av de drygt 1 500 trygghetslarm som finns runt om i hela kommunen.
Jag menar att med två som arbetar tillsammans är det lättare att undvika/hantera hotfulla eller riskfyllda händelser.
Ensamarbete innebär att om något händer minskar möjligheterna att snabbt få hjälp.
På landsbygden är snö, kyla, vilt, dimma och dålig mobiltäckningen riskfaktorer. I stan är det problem med snöröjning, alkohol/drogpåverkade personer på gatan eller i trappuppgången samt brister i mobiltäckningen.
Ensamarbete drabbar även den som är i behov av hjälp, då ensam personal inte alltid kan utföra arbetet. Om någon ramlat så måste den ligga kvar på golvet för att invänta en kollega som befinner sig på annan plats, vilket kan vara flera kilometer bort.
Personalen i nattpatrullerna består till 90 procent av kvinnor. Vill ni att er dotter/son, maka/make, mamma/pappa, syster/bror ska arbeta ensam på natten?
Är besparingen värd att personalen blir sjuk av oro för vad som kan hända? Äldreomsorgens sjuktal är redan högt och ökar stadigt.
Det är stora problem att locka unga till äldreomsorgen och inte blir det lättare när man ställs att arbeta ensam på natten.
Skellefteå kommun är en av Sveriges rikaste kommuner och den anser tydligen att det är värt varenda insparad krona till priset av sönderstressad personal.
I socialnämnden sitter politiker från olika partier. Ta nu chansen att berätta hur ni tänker skrota hela idén och börja satsa på personalen, både de som jobbar dag och de som jobbar natt.
De behöver fler händer i äldreomsorgen, många fler. Inte färre.
Nattjobbare
Facket: ”Vi beskrivs som villebråd””Ledsen om mina ordval sårat någon”Hemtjänsten kan dra ned på nattpersonal