Fakta är faktiskt ingen åsikt

Faktiskt.se är en sajt som så här i valtider ska granska nyheter och uttalanden som sprids i nyhetsflödet.

Faktiskt.se är en sajt som så här i valtider ska granska nyheter och uttalanden som sprids i nyhetsflödet.

Foto: Norran

Not Found2018-04-28 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Faktiskt.se är en sajt som så här i valtider ska granska nyheter och uttalanden som sprids i nyhetsflödet.

I onsdags lanserades faktiskt.se. En sajt som så här i valtider ska granska nyheter och uttalanden som sprids i nyhetsflödet.

Tjänsten är ett samarbete mellan DN, SR, SVT, SvD och KIT. Således både public service-bolag och privata medieföretag.

Men vad går det då ut på?

Ja, enligt dem själva är syftet med tjänsten att ”bidra till en öppen, inkluderande och faktabaserad offentlig debatt.” Redaktionerna arbetar självständigt och oberoende av varandra, men publicerar sina granskningar på den gemensamma sajten. Som ledstjärna har man det internationella faktakollnätverket IFCN:s så kallade ”code of principles” som reglerar hur dessa faktakollar ska genomföras.

Just den här typen av faktakollar finns och har funnits länge på andra håll i världen, som exempelvis franska Le Monde Décodeurs, turkiska teyit.org, nederländska NUcheckt och tyska Correctiv. I Sverige har vi sedan tidigare också Metros Viralgranskaren.

Alla har de den gemensamma ambitionen att opartiskt och med fakta granska olika påståenden som får spridning, exempelvis i sociala medier.

Faktiskt har som sagt inte funnits särskilt länge ännu, men redan nu går det att ta del av ett antal granskningar på sajten. Exempelvis kan vi läsa att det delvis är sant att vårdköerna har fördubblats i Sverige, som moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson påstod under riksdagens budgetdebatt om regeringens ekonomiska vårproposition.

Vissa gillar helt enkelt inte faktabaserade påståenden eftersom de gör tyckandet irrelevant.

Vi kan också läsa en granskning som slår fast att det är helt fel att utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) använde statsflyget för en resa till Ungern i mars, som sajten Politikfakta påstod.

Det är ett lovvärt initiativ som de stora mediehusen nu tar. Spridandet av falska nyheter och desinformation är ett akut och växande problem. Inte minst nu när vi i Sverige närmar oss ett val.

Det ska bli intressant att följa hur detta utvecklar sig. Naturligtvis kommer det att ställas väldigt höga krav på den som med hög svansföring går ut med att man berättar "sanningen" om olika politiska påståenden.

I en tid när fakta har blivit en åsikt bland andra, är det viktigt att vi som jobbar i grundlagsskyddade medier med ansvariga utgivare fortsätter att granska och avslöja den desinformation som sprids. Vilket naturligtvis också görs på redaktionerna redan i dag. Att granska och ifrågasätta olika påståenden ingår i det journalistiska arbetet.

Men det faktum att det faktiskt går att påvisa huruvida ett påstående är sant eller falskt är inget som tas emot med entusiasm av alla. Vissa gillar helt enkelt inte faktabaserade påståenden, eftersom de gör tyckandet irrelevant.

Vi kan nog räkna med en hel del ideologiskt färgad kritik mot faktiskt.se. Men bara när det "missgynnar" den egna politiska uppfattningen i en fråga. I andra fall kan jag tänka mig att dessa faktagranskningar kommer att hyllas som ovedersägliga faktum.

Läs mer om