Facket: ”Vi beskrivs som villebråd”

”Det är inte bara er. Nu jagar vi all hemtjänstpersonal”. Den informationen hävdar lokala fackliga ombud att hemtjänstchefen gått ut. ”Ett helt oacceptabelt bemötande av personalen” säger Margareta Hofverberg, Kommunal.

Foto: Norran

Not Found2014-09-19 09:10

– Det är ett helt oacceptabelt bemötande av sin personal, säger Margareta Hofverberg, Kommunals äldreomsorgsklubb i Skellefteå samt lokalt skyddsombud för nattpatrullsverksamheten.

Det handlar om besparingar – om jakten på minuter och jakten på kronor. Men ordval och bemötande är klart olämpligt, enligt de fackliga ombuden.

Bakgrunden är denna: Socialnämnden ska spara 4,4 miljoner kronor och har gett socialkontorets tjänstemän i uppdrag att se över var det finns möjlighet att skära i utgifterna.

Hemtjänsten är ett av områdena som granskas. Norran har tidigare skrivit om planerna på att dra ned nattpatrullernas dubbelbemanning.

”Inte om, utan när”

Informationen ombuden fått från Peter Näsström, kommunens hemtjänstchef, är att beslutet redan taget.

– Det ska skäras i dubbelbemanningen nattetid. Det handlar inte längre om detta ske, utan om formerna för hur det ska ske.

– Det beslutet är taget helt utan att invänta den översyn som görs, helt utan samverkan och helt utan risk- och konsekvensanalyser, säger Margareta Hofverberg.

Personalen som berörs upplever situationen som ”chockartad” fortsätter hon.

– Hemtjänstpersonalen har i dag ingen luft i sina scheman, ingen alls. För någon som inte är insatt i hur vi jobbar kan det vara svårt att förstå.

Pressat

Hon beskriver det så här:

Personalens scheman bygger på minuter, inte timmar. Det kan vara beräknat att resan till en äldre ska ta fem minuter. Väl där får besöket vara i femton minuter. Inom ytterligare tio minuter ska ännu ett besök vara avklarat. Så fortsätter dagen.

– Om en oplanerad händelse inträffar, som ett larm, har vi idag inga möjligheter att arbeta ikapp tiden. Det går i första hand ut över personalens möjlighet att ta rast, i andra hand får insatser uteslutas, exempelvis en duschning, säger Margareta Hofverberg.

”Känner sig redan jagade”

Mot bakgrund av den tidspress som redan finns motsätter hon sig beskrivningen av personalen som villebråd.

– Personalen känner sig redan jagade. Många känner sig kränkta i dag. Vi har ett lokalt samverkansavtal. Det är förvånande att hemtjänstchefen inte tycks känna till detta.

När det gäller nattpatrullens verksamhet handlar invändningarna från facket främst om trygghet.

– Där vi behöver dubbelbemanning utifrån brukarnas behov blir den kvar. Men att jobba i par nattetid har ett helt annat syfte, ur ett trygghetsperspektiv. Många har redan meddelat att de slutar om de tvingas gå ensam.

Arbetsgivaren har påpekat att incidentrapporter från nattpersonalen är få:

– Vi har varit dåliga på att rapportera in händelser där vi känt oss otrygga, det stämmer. Men det handlar om flertalet tillfällen varje månad där personalen upplever rädsla.

Det förekommer exempelvis att personer med missbruksproblem väntar i trappuppgångar och kräver att få bli insläppta.

– Att vara två i sådana lägen leder till att man snabbt kan avvärja en risksituation bara utifrån att det faktum att man inte är ensam, säger hon.

Kräver svar

I måndags träffade lokala ombud politiker från socialnämnden i hopp om att få svar på om beslutet är förankrat där.

– De beskriver saken som att de gett tjänstemännen uppdraget att se över möjliga besparingar, och att tjänstemännen i sin tur kan ta beslut om förändringar.

Är du nöjd med svaret?

– Jag förstår hur de tänker. Men jag förväntar mig att politikerna, som är ytterst ansvariga, förklarar för tjänstemännen att de inte kan frångå det lokala samverkansavtalet om de planerar förändringar.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om