Det är resultatet av nya beslut som tagits i styrelsen för Skellefteå Industrihus AB.
Utredningen om fördyringarna av bygget inleddes i oktober. Vid en presskonferens sade styrelseordförande Lorents Burman att den skulle ta "några veckor".
Men det fanns mycket att fördjupa sig i, och beskedet vid dagens presskonferens var att utredningen inte är klar förrän till våren.
Avbeställer brandstationen
Ett delbeslut som tagits redan nu är att man avbeställer slutförandet av brandstationen.
– Den är i dag ett tomt skal och de invändiga arbetena återstår. De väntar vi med, och ska göra en ny upphandling, förklarar Åsa Andersson, tillförordnad VD i Skellefteå Industrihus.
– Räddningstjänsten kan ändå inte flytta in förrän den nya rondellen vid Järnvägsleden är klar, och det dröjer minst två år, säger hon.
Att avbeställa bygget hos entreprenören sägs inte leda till några kostnader för avtalsbrott.
Håller budget för tillfället
Genom att man skjuter brandstationen på framtiden kommer den nuvarande budgeten på 403,7 miljoner att hållas. Den sattes så sent som i november 2018.
Men det blir ändå en fördyring i slutänden. Åsa Andersson uppger att slutförandet kostar cirka 30-40 miljoner, och dessa pengar måste man alltså skjuta till.
Totalsumman för den omfattande om- och tillbyggnaden av den gamla industrin Hydrauto skulle alltså bli minst 434 miljoner.
Byggde utan kalkyl
Vad är det då som fallerat under resans gång? VD Åsa Andersson säger att en stor miss var att man började bygga utan att det fanns en färdig kalkyl.
– Det fanns en tidspress i projektet som berodde på att Floraskolan skulle göras, och att de som jobbade i de kommunala byggnaderna på den platsen måste flytta.
När bygget på Fabriken väl kommit igång slutfördes inte kalkylen. Arbetena fortsatte därför med oklara antaganden i grunden.
Oeniga om riktvärde
Dessutom har det visat sig att entreprenören och Skellefteå Industrihus är oeniga om det så kallade riktvärdet, som i sin tur avgör vilka fasta arvoden som entreprenören ska få.
– Så här i efterhand ser vi att det har varit brister i dokumentationen. Det får nog båda parter ta åt sig ansvaret för, säger Åsa Andersson. Vi har trott att vi var överens om riktvärdet. Men det är inte samma nivåer vi jobbat mot, och det märktes när de fakturerade fasta arvoden som vi tyckte var för höga. Men det tog ett tag innan vi märkte det och därför hann bygget gå så långt.
TV: Norran sände live från presskonferensen – se sändningen i efterhand:
Åsa Andersson säger att det fortfarande pågår diskussioner om vilken utrustning och vilka material som ingick i beställningen och vem kostnaderna ska landa på.
– Det är ett väldigt komplext projekt, och det är därför utredningen tar så lång tid. Att det varit bristfällig information gör också sitt till.
Det har gjorts
När det gäller åtgärder som redan gjorts nämner hon att projektstyrelsen har minskats. Bara relevanta personer sitter med, vilket ska ge snabbare beslutsvägar.
Däremot har projektledningen utökats med två personer. En av dem är extern konsult som gått in som huvudprojektledare, den andre är controller och bevakar det ekonomiska.
Entreprenadformen har varit så kallad partnering, som innebär att byggfirman även gör projektering inför bygget och tar ett långtgående ansvar.
– Entreprenören har kunnat ta betalt med löpande räkning, säger Åsa Andersson.
Partnering - ett problem?
Denna entreprenadform valdes även när gymnasieskolorna byggdes om i Skellefteå, och även då var det stora överskridanden av ursprunglig budget.
– Formen är bra när man gör komplexa renoveringar, och jag vill inte säga att det är fel på entreprenadformen. Den används när man behöver lösa många problem på vägen, säger Lorents Burman.
– Men den är tidskrävande, och där är en brist från vår sida att vi satte in för lite resurser, säger Åsa Andersson.
Naggat i kanten
Lorents Burman säger att förtroendet för entreprenören är naggat i kanten enligt det som hittills framkommit.
Misstänker ni oegentligheter?
– Nej, det vill jag inte påstå. Men det finns för många oklarheter.
Har de två parterna försökt göra sitt bästa?
– Ja, det tror jag.
Utredningen som ska pågå i ytterligare flera månader leds av en extern konsult.
Inga kommentarer
Entreprenören i fråga är Fastec, ett byggbolag med säte i Skellefteå. Vd Johan Grahn säger att han inte vill uttala sig om utredningen då den ännu inte är klar.
– Vi har en överenskommelse om att det är Skellefteå Industrihus som ska uttala sig om fakta kring utredningen, och det ska vi hålla, säger Johan Grahn.
Allianskrav
Att bygget på brandstationen bör frysas krävdes av allianspartierna i november 2018.
– Men den paus som nu beslutats har nog inte så mycket med de kraven att göra, säger Gabriella Rymark, Centerpartiet, som är vice ordförande i Skellefteå Industrihus.
– Det är ett rimligt beslut i det här läget som vi var överens om i styrelsen, tillägger hon.
Pressträff: Skellefteå Industrihus avbeställer räddningstjänstens lokaler i Skellefteå