På onsdagsförmiddagen häktades vid Skellefteå tingsrätt en 25-årig man, som enligt polisen för tillfället varit bosatt i Robertsfors, för knivdråpet på Morö Backe torg i lördags natt. Mannen förnekar brott.
Hela eftermiddagen handlade det också om häktningsförhandlingar.
Samtliga har förnekat brott
En 20-årig man från Umeå häktades av Skellefteå tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för försök till rån, ett brott som ska ha inträffat samma natt som knivdråpet skedde. Vid förhandlingen förnekade mannen brott.
En 18-årig kvinna från Umeå begärdes sedan häktad för försök till rån och grov misshandel. Innan förhandlingen fortsatte bakom stängda dörrar framgick det att kvinnan förnekade brotten. Tingsrättens beslut blev att kvinnan skulle häktas, misstänkt för försök till rån och misshandel.
Berättar om händelseförloppet
Därefter hölls häktningsförhandling som gällde en ung kvinna från Skellefteå, född 1998. Även hon misstänks för försök till rån. Vid förhandlingen förnekade hon brott. Beslutet blev att hon häktades.
Åklagare Andreas Nyberg berättar nu om händelseförloppet som han anser ledde fram till knivattacken:
– Jag menar att vi nu kan beskriva ett händelseförlopp som består av sex personer. På den ena sidan finns fyra personer: de tre som häktats för försök till rån samt den person som avled under bråket.
– På den andra sidan finns två personer, den man som under tisdagen släpptes och inte längre misstänks för något brott samt den 25-årige man som nu sitter häktad för dråp, fortsätter Andreas Nyberg.
Vad ska ha hänt enligt vad som framkommit under de här dagarna?
– Jag vill beskriva det som att det är den här ”rånargrupperingen” på fyra personer som har bestämt tid och plats för mötet med de två andra. En speciell vara, som jag inte kan berätta vad det handlar om, skulle överlämnas.
– Jag menar också att de här fyra ville komma åt pengarna utan att den beställda varan skulle överlämnas, det är här som händelsen uppstår som beskrivs som ”försök till rån”. En av de unga kvinnorna häktades också misstänkt för misshandel, fortsätter Andreas Nyberg.
Enligt åklagaren är det i samband med denna konfrontation som det dödliga knivvåldet inträffar.
Den man som häktats för dråp har i sin tur skador främst på sin högra hand och underarm. Hur har dessa skador uppstått?
– Jag vill i det här tidiga skedet inte gå in på dessa detaljer. Det återstår många viktiga utredningsåtgärder, bland annat kring dokumentation av skador som uppstått. Bland annat inväntar vi rättsintyg, svarar Andreas Nyberg.
En av de unga kvinnorna häktades för misshandel. Mot vem ska den ha riktats?
– Mot den man som numera är frisläppt och inte längre brottsmisstänkt.
Andreas Nyberg bekräftar att det finns vittnen till händelsen, men åklagaren vill inte precisera hur många och exakta vad dessa har sett och uppfattat på brottsplatsen.
Åtal ska vara väckt inom två veckor, men den här typen av utredningar brukar oftast behöva ett par månader innan de är klara och åklagaren kan väcka åtal.
Extra: Knivdråpet En dråpanhållen har släppts – misstänks inte längre: ”Lättnad”JUST NU: Knivdråpet Misstänktes första besked i domstolen