En intressant förvandling sker hos oss när vi träffar det här gänget. Från att inte ens ha tänkt på om det är skräpigt ser vi nu vidden av hur mycket folk skräpar ned. Det ligger saker överallt.
– Man blir helt manisk när man väl har fått de där ”skräpögonen”, förklarar Solveig Nyström, en av dem som följer med skräpplockarna ut.
Dubbel känsla
Gruppmedlemmarna från Returen samt Form och design studsar ivrigt iväg längs Åsgatan och plockar med sina griptänger.
– Vi gillar att hitta skräp. Men vi gillar inte att folk skräpar ned. Så det är lite dubbelt, förklarar Solveig Nyström.
En förmiddag i veckan är de ute. Platsen bestäms från gång till gång, det blir där någon sett ”ett bra ställe”.
– Det är ett otroligt fint jobb. Det är varierande och man får vara ute, säger Mattias Johansson och plockar riktigt mycket skräp i korsningen Åsgatan och Vitbergsvägen.
Ingalill Hultdin, som också är en av dem som följer med städpatrullen ut, tycker att andelen skräp har ökat de senaste fem åren.
– Ja, det är inte bara lite kolapapper. Utan det är påsar med skrovmål, burkar och flaskor. Det värsta tror jag var när vi hittade en flera meter lång och bred plastremsa.
Papperskorgar
Gruppen har sagt till kommunen att de tycker att det finns för få papperskorgar men tycker sig inte ha fått respons.
Enhetschefen för gator- och parkavdelningen Tomas Nilsson får bemöta kritiken och menar att han inte tycker att det finns för lite papperskorgar.
– Folk i allmänhet orkar inte gå någon bit för att lämna ifrån sig skräpet. Om det inte finns någon papperskorg stoppar jag mitt skräp i fickan. Men största kängan vill jag ge till dem som handlar snabbmat på lördagskvällarna och sedan bara kastar ut det från bilen. De behöver ju inte ens bära på det, säger han.