Efter skolbussarnas avåkningar – kritik mot väghållningen

Två skolbussar åkte av vägen förra veckan – och Skellefteå Buss uppskattar att det kan röra sig om ett tiotal halkrelaterade händelser med skolbussar hittills i vinter. Nu väcks kritik mot halkbekämpningen, som flera föräldrar menar är undermålig.

Den dåliga halkbekämpningen gör att Hannele Kohkoinen oroar sig för om hennes barn ska kunna ta sig säkert till skolan.

Den dåliga halkbekämpningen gör att Hannele Kohkoinen oroar sig för om hennes barn ska kunna ta sig säkert till skolan.

Foto: Privat

Skellefteå2019-12-19 06:15
undefined
”De är säkert skärrade, särskilt småbarnen”, berättade föräldern Hannele Kohkoinen efter olyckan i Fjälbyn.

Norran har rapporterat om två skolbussar som gled av vägen förra veckan. På torsdagsmorgonen i Fjälbyn utanför Lövånger, och dagen efter fick en busschaufför hjälpa barnen ut ur en buss via takluckan efter en olycka i Övre Bäck.

– Det var lite läskigt när vi körde av vägen och läskigt när vi fick hoppa ner från taket, berättade ett av barnen för Norran.

Skolbuss kanade av vägen i Övre Bäck – barnen fick ta sig ut via takluckanSkolbuss åkte av vägen utanför Lövånger: ”De är säkert skärrade”

Det har också funnits problem kring Kåge, där chaufförer tvingats stanna utan att kunna fullfölja sina turer. Inga personer har skadats i samband med händelserna, men det har resulterat i förseningar, avbrutna turer och oro bland föräldrar.

– Det är minst sex händelser med skolbussar under den här hösten och vintern. Om det inte klassas som en olycka är det inte alltid att jag nås om det och det hanteras av trafikledningen. Så det finns ett mörkertal, säger Kristoffer Hedenström, tillförordnad vd och trafikchef.

Han förvånas över att även erfarna förare har upplevt stora problem på vägarna.

– Det är det som gör att man höjer mest på ögonbrynen. Det är många väldigt rutinerade förare som aldrig har haft den här problematiken förut. Nu har de det.

undefined
Den dåliga halkbekämpningen gör att Hannele Kohkoinen oroar sig för om hennes barn ska kunna ta sig säkert till skolan.

”Klump i magen”

Hannele Kohkoinen och Maria Wiklund är båda föräldrar till barn som åker med skolbussen i Lövånger. De berättar att den undermåliga halkbekämpningen gör dem oroliga för sina barn.

– Man känner en klump i magen, säger Hannele Kohkoinen, vars bonusbarn fanns med i skolbussen.

– Det finns även personer här som är i behov av hemtjänst och som drabbas om de inte kan ta sig fram, säger Hannele Kohkoinen, som bor i Fjälbyn.

Hon brukar följa barnen till busshållplatsen de morgnar som hon inte börjar jobba tidigt.

– Man känner en oro, kommer bussen att komma eller inte. Min arbetsplats ligger 25 kilometer bort och om inte bussen skulle komma så är det inte bara för mig att åka hem och skjutsa dem till skolan, säger hon.

undefined
När skolbussen hamnade i diket i Övre Bäck fick barnen tas ut ur fordonet via takluckan. Foto: Astrid Holmqvist (Läsarbild)

Sandades inte

Maria Wiklund, Hökmark, känner även hon oro för sina barn när de ska åka med skolbussen.

– Det är klart man är orolig. Barnen är ju det finaste man har och man måste verkligen kunna lita på att halkbekämpningen fungerar och att våra barn inte utsätts för några risker, säger hon.

Senare samma dag ansåg hon att det fortfarande var för halkigt för att barnen skulle åka med bussen.

– Jag valde då att hämta hem mina barn från skolan själv då det var glashalt på vägen. Jag ville inte att de skulle svansa runt på flera byavägar som kanske såg likadana ut. Jag fick verkligen krypa fram med bilen, berättar Maria Wiklund.

undefined
Kristoffer Hedenström, trafikchef och tillförordnad vd vid Skelllefteå Buss, säger att bolaget får svara på frågor från allmäheten som de inte har kontroll över.

Olika myndigheter

Problemen stannar inte vid själva avåkningarna. Då Trafikverket ansvarar för vissa vägar och Skellefteå kommun för andra så råder det oklarhet om vilken myndighet som ska informeras om att vägen ska sandas.

– Om vi har en som har kört av vägen kan vi inte bara skicka dit en buss till, då kommer den troligen också att köra av vägen, säger Kristoffer Hedenström.

Ett exempel är avåkningen i Övre Bäck, då bussen enligt Skellefteå Buss ska ha fått sladd på Trafikverkets väg – men hamnat i diket på kommunens.

Skellefteå Buss upplever också att de förväntas svara på frågor de inte har någon kontroll över.

– Vad händer med barnen? Och var hamnar ansvaret om vi ställer en tur? Vi meddelar skolskjutshandläggare och kundtjänst hos kommunen, och det är deras uppgift att sprida den informationen vidare till skola och vårdnadshavare.

undefined
Barn i årskurserna 1–9 brukar färdas i bussen som åkte av vägen i Fjälbyn.

Omprioritering

En sak som skulle kunna förändras är hur sandningen prioriteras. Kristoffer Hedenström tar morgonbussen till Övre Bäck som exempel.

– Den går 07.25. Hade det varit möjligt att starta sandbilen 07.15 så att den kör just före? Då kan skolbussen köra över olika distrikt. Men jag förstår att det är olika entreprenörer som tar vid efter vägen, så jag kanske får det att låta lättare än vad det är.

Håkan Fahlgren, teknisk chef vid Skellefteå Buss, pekar också på de strikta dubbdäcksreglerna som en potentiell faktor till avåkningarna. En lag trädde i kraft som gör att Skellefteå Buss inte längre får använda sina gamla dubbar.

– Nu får de max väga tre gram. Det finns inga dubbar för tunga fordon som väger under tre gram. De ger ingen effekt i vinterlag.

Vissa typer av transporter som bedömts vara särskilt samhällsviktiga är undantagna från dubbdäcksreglerna, exempelvis räddningstjänsten. Skolskjuts får dock ingen dispens.

– Jag tror att vår förre vd bråkade om det där, men kom ingenvart. Det är jätteviktigt att vägarna blir sandade, säger Håkan Fahlgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!