Dukar upp för ekologiskt

Nu satsar Västerbottens läns landsting på ekologisk mat i större utsträckning.

STOCKHOLM 20070813 Martin Fellkvist odlar ekologiska tomater. Ekologiskt odlade tomater innehÂller mer h‰lsosamma flavonoider ‰n de som odlats konventionellt, visar en stor amerikansk studie. Skillnaden v‰xte under de tio Âr som fˆrsˆken pÂgick. Flavonoider ‰r v‰xtkemikalier som anses skydda mot hj‰rtsjukdomar men ‰ven mot cancer och demens. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX / Kod: 30152 ** OUT DN (‰ven arkiv), Metro, Dagens Industri och Stockholms City)**

STOCKHOLM 20070813 Martin Fellkvist odlar ekologiska tomater. Ekologiskt odlade tomater innehÂller mer h‰lsosamma flavonoider ‰n de som odlats konventionellt, visar en stor amerikansk studie. Skillnaden v‰xte under de tio Âr som fˆrsˆken pÂgick. Flavonoider ‰r v‰xtkemikalier som anses skydda mot hj‰rtsjukdomar men ‰ven mot cancer och demens. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX / Kod: 30152 ** OUT DN (‰ven arkiv), Metro, Dagens Industri och Stockholms City)**

Foto: Foto: Karin Israelsson

Not Found2015-01-31 08:59

Elinor Yifter Lindgren, kostsamordnare i Västerbottens läns landsting, säger i ett pressmeddelande:

– Vi satsar på baslivsmedel som potatis, ägg, frukt och grönt. Där kan vi få tag i stora volymer som ger effekt.

Det är både patienter och personal på Norrlands universitetssjukhus som ska erbjudas ekologiskt i större utsträckning än tidigare. En fjärdedel av de livsmedel som sjukhuset köper in ska vara ekologiska, är målet.

Det finns redan ekologiskt kaffe på länets sjukhus. Dessutom erbjuder NUS, Norrlands universitetsjukhus, ekologiska bananer, fisk, mjölk och filmjölk sedan tidigare.

På länets sjukhus, när det gäller andelen ekologiska matvaror, såg det ut såhär 2013: Skellefteå lasarett i topp på 13 procent, Nus tio procent och Lycksele lasarett låg på tre procent.

– Nus siffror kommer att få ett rejält lyft i och med det nya avtalet, men vårt mål är att det ska vara fokus på närproducerad och ekologisk mat på länets alla sjukhus, säger Karin Modig, miljösamordnare i landstinget, i pressmeddelandet.

undefined
STOCKHOLM 20070813 Martin Fellkvist odlar ekologiska tomater. Ekologiskt odlade tomater innehÂller mer h‰lsosamma flavonoider ‰n de som odlats konventionellt, visar en stor amerikansk studie. Skillnaden v‰xte under de tio Âr som fˆrsˆken pÂgick. Flavonoider ‰r v‰xtkemikalier som anses skydda mot hj‰rtsjukdomar men ‰ven mot cancer och demens. Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX / Kod: 30152 ** OUT DN (‰ven arkiv), Metro, Dagens Industri och Stockholms City)**
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om