Förbättringen firades med tårta på Entreprenören i Skellefteå på måndagen. På plats fanns bland annat näringslivskontoret, Ung företagsamhet och skolorna.
Burit frukt
– Det är ingen slump att det har blivit så här. Skellefteå kommun, och även vi, har gjort en satsning som burit frukt. Det har varit en röd tråd hela vägen. Vi vill lyfta fram lärarna som gjort det möjligt, säger Jonas Nordin, regionchef för Ung Företagsamhet i Västerbotten.
Näringslivschefen Bengt Ivansson tycker att det är glädjande och hoppfullt.
– Vi har satt ett mål att 25 procent av våra gymnasieelever ska driva ett UF-företag 2014/15, efter förra perioden då vi låg på 11 procent. Som det ser ut nu så ligger vi på 22 procent.
Vad ligger bakom förändringen?
– Det är ett målmedvetet och fokuserat arbete från många parter som lärare, skolledare, UF-personal, näringslivskontoret och modiga politiker, säger Bengt Ivansson.
Varför är det så viktigt att ungdomarna väljer möjligheten att starta ett eget UF-företag?
– Det finns en tydlig statistik som visar att de som drivit ett UF-företag i sin ungdom oftare startar ett eget företag längre fram i livet, eller hamnar på en ledande ställning i ett företag eller organisation. Många säger att tiden som UF-företagare var den bästa under hela skolgången. Vi behöver många nya ledare och företagare, och därför är UF extra viktigt för oss, säger Bengt Ivansson.