Norran har tidigare berättat att det varit problem med att bemanna klinikerna i inlandet med tandläkare. Situationen har räddats upp genom att man skickat tandläkare dit från bland annat Skellefteå, men sedan januari i år är det stopp med det.
Anledningen är att det även råder brist i Skellefteå.
– Flera tandläkare slutade inom ett drygt år. Sex flyttade söderut, vi har även sex tandläkare som gått i pension under våren och tre som gått till privat verksamhet, säger Maria Wänstedt–Byström.
Samtliga kliniker inom område nord – Skellefteå, Malå, Norsjö och Sorsele – har vakanser, utom Anderstorp som har full bemanning. Men Anderstorp stöttar samtidigt norra länsdelen vilket tar mycket resurser.
Behövs tolv nya
Under året har man lyckats rekrytera sex nyutexaminerade tandläkare och en rutinerad.
– Men det räcker inte för att kompensera för förlusten, säger Maria Wänstedt–Byström.
I Skellefteå skulle det behövas fem till sex tandläkare och i hela området tolv. Under våren annonserades tjänsterna ut men man fick inget napp.
Samtidigt råder det tandläkarbrist i hela landet och man räknar med att det saknas drygt 300 tandläkare.
– Vi har få tandläkare som är kring 50 år. Istället är de yngre och äldre. Det fanns ett överflöd av tandläkare till början av 2000-talet men det ser vi inte nu. Det sker ett stort generationsskifte och det är större rörlighet bland de yngre, säger Carina Lundmark, avdelningschef vid Folktandvården City.
– Tandläkartätheten är större i storstäderna och tuffare ju längre norrut man kommer. Det är en verklighet vi får förhålla oss till. Samtidigt har vi en stor fördel eftersom vi har en tandläkarhögskola i Umeå. Vi har god kontakt med studenterna men vi kan göra ännu mer, säger Maria Wänstedt–Byström.
Folktandvården ser nu även över möjligheten att rekrytera utomlands och om pensionärer kan tänka sig fortsätta arbeta. Dessutom får området viss stöttning från Umeå där man har en bättre situation.
Stor oro för tandläkarbristHårdare prioritering
Tandläkarbristen har fått flera konsekvenser. En är att de som har akuta problem i inlandet kan behöva åka till exempelvis Skellefteå, Lycksele, Arvidsjaur eller Storuman. Det kan innebära att man tvingas ta ledigt hela dagen från arbetet.
En annan konsekvens är att klinikerna måste prioritera hårdare och då går det så kallade grunduppdraget från landstinget först. Det innebär att man i första hand behandlar akuta patienter, barn- och ungdomar och personer inom landstingets tandvårdsstöd, exempelvis personer med funktionshinder eller omfattande behov av vård och omsorg.
Barntandvårdens uppdrag har också utökats. Från 2016 gäller fri tandvård till 19 år. Från nästa år gäller den till 23 år.
– Det gör också att det blir mer tryck när det gäller gruppen barn och ungdomar i folktandvården, säger Carina Lundmark.
Allra sist prioriteras tandvård för friska vuxna. Den gruppen utgör cirka 70 procent av alla vuxna patienter och har ett lågt vårdbehov.
– Det är klart det är frustrerande för många när man inte blir kallad som man förväntar sig. Vi försöker kalla dem på rutinkontroller, men vi prioriterar i första hand de med hög sjukdomsrisk. Övriga kallar vi med förseningar, säger Maria Wänstedt-Byström.
Tandläkarkrisen slår hårt mot inlandetDessa förseningar ser olika ut på olika kliniker. I Boliden får man vänta längst och i Malå kortast. På folktandvården city får är det 33,6 procent som kallas med mer än sex månaders fördröjning. Vissa kliniker kan ha upp till två års förseningar. Anledningen till att de som har kortast väntetider inte skickar tandläkare till dem som har längre väntetider är att de inte alltid har tandläkare på plats stadigvarande.
– Det är viktigt att tillägga att vi hjälper alla som har akuta problem, säger Carina Lundmark.
Tar privat hjälp
En annan konsekvens av bristen är att de inte tar emot fler som vill lista sig på klinikerna.
– Vi brukar då informera om att det är ett fritt vårdval och att de kan välja att gå till en privat tandläkare. Vi har även informerat det privata tandläkarna om läget, säger Carina Lundmark.
Men finns inte risk för ökade tandproblem av att behöva vänta?
– Det finns alltid en risk att problem förvärras. Samtidigt har många patienter ett litet vårdbehov. Därför kallar vi i första han de som har lätt att få hål, har tandlossningssjukdom eller har vissa sjukdomar som kan påverka tandhälsan negativt, säger Maria Wänstedt-Byström.
De betonar att patienter gärna får höra av sig om de är oroliga och vill ha råd.
– Vi måste arbeta hårt och medvetet för att förbättra situationen. Rekrytering är en bit men vi måste även satsa på förebyggande och egenvård, se över vårt arbetssätt och använda nya tekniska lösningar, säger hon.