– Pedagogerna pratar med eleverna dagligen om vikten av hygien och hur vi ska bete oss nu, att vi inte kan vara uppe i varandra på samma sätt som vi brukar, säger Johan Rönnberg, rektor vid Lövångersskolan.
Folkhälsomyndigheten har lämnat råd till landets skolor på hur de ska arbeta för undvika smittspridning. Råden rör alltifrån hur man ska agera om en elev blir sjuk under skoldagen, städ- och hygienrutiner och hur lektioner och social samvaro kan anpassas.
Vid matsalen finns flera tvättställ och lärarna ser till att eleverna noga tvättar sina händer.
Konstaterad samhällssmitta: ”Det betyder att sjuka personer deltar i aktiviteter”Grundskolan i Skellefteå: Alla femteklassare får egen skoldatorNorran har skickat ut en enkät till fem grundskolor i kommunen för att höra hur de anpassat verksamheten. Byskeskolan, Lövångersskolan, Kanalskolan, Kusmarksskolan och Bolidenskolan har fått svara.
Samtliga upplever myndighetens råd som hjälpsamma – och till stora delar möjliga att följa. Här finns dock utmaningar. Exempelvis svårigheten att flytta isär bänkar i redan trånga klassrum. Alla skolor har gjort det ”där det är möjligt.”
– I alla klassrum går det inte, men den senaste veckan har frånvaron gjort att det automatiskt blir glesare i klassrummen, säger Nicklas Brorsson, rektor för 7-9 Kanalskolan.
Så förbereder sig Skellefteås skolor för eventuell stängning: ”Vi är redo om beslutet kommer”Hög frånvaro
Frånvaron har i snitt varit cirka 20 procent i den kommunala grundskolan. Ungefär som då vinterkräksjukan går.
– Det ger en naturlig gleshet, säger också Johan Rönnberg, Lövångersskolan.
Vid Lövångersskolan har klasserna normalt sett bestämda bord där de brukar äta. Flera bord brukar stå tomma och inte användas alls.
– Nu utnyttjas istället samtliga bord, så att barnen kan glesas ut så mycket som möjligt, säger Johan Rönnberg.
”Det stora problemet är att många kan bli sjuka samtidigt”Jag upplever att eleverna förstår hur allvarlig situationen är, det ligger i luften och de beter sig annorlunda utan att vi måste säga till någon.
Petra Ihrebjörk, rektor vid Kusmarksskolan berättar att lärarna är uppmärksamma på hur eleverna mår under dagen. Den som uppvisar symtom skickas hem. Det gäller alla skolor.
Hon berättar också att samtliga lärare visat barnen hur de ska tvätta händerna – och också ser till att de gör detta noga.
Ingen handsprit
Ett av råden – att ställa ut handsprit vid platser där tvättmöjligheter saknas – tycks få skolor tillämpa. Men orsaken uppges vara att de har goda möjligheter till handtvätt, både vid klassrum och utanför matsal.
– Vid matsalen finns flera tvättställ och lärarna ser till att eleverna noga tvättar sina händer, säger Gunnel Tegenfeldt, rektor för Byskeskolan F-5.
Folkhälsomyndighetens råd är att skolorna ska städas minst en gång om dagen, framförallt de ytor som ofta rörs. Skellefteå kommuns städverksamhet svarar att riktlinjerna följs. Men de skriver också: ”Oavsett städmetod och -frekvens så är alltid den personliga hygienen hos dem som vistas i lokalen avgörande för att dämpa smittspridning. Därför är det viktigt att du tänker på din egen hygien i kommunala lokaler där många människor rör sig.”
”Det ligger i luften”
Och att tänka sig för – är något som diskuteras dagligen, enligt alla rektorerna.
– Jag upplever att eleverna förstår hur allvarlig situationen är, det ligger i luften och de beter sig annorlunda utan att vi måste säga till någon, säger Nicklas Brorsson.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att skolorna ser över möjligheterna att förlägga verksamhet och raster utomhus. Johan Rönnberg, Lövångerskolan, berättar att de arbetat med detta.
– Vi har tagit fram ett rastsystem med utomhusaktiviteter för eleverna, för att främja möjligheten att de möts utomhus i större utsträckning, säger han.
Flera olika planer
Det råder ingen tvekan om att skolorna haft fullt upp med att anpassa sin verksamhet. De har fått ta fram flertalet olika planer – utifrån olika scenarier.
Camilla Hedlund är rektor för Bolidenskolans F-6.
– Alla rektorer har tagit fram en krisplan utifrån en pandemi och det finns en plan för att begränsa verksamheter i skolan och även för att stänga skolan, svarar hon.