Det finns bättre sätt att arbeta trygghetsfrämjande

Replik. Att införa feministiskt självförsvar, som till lika stor del är en utbildning i postmodern feminism, är inte rätt väg att gå. Feministiskt självförsvar handlar mer om vänsterpolitisk teori än självförsvar, vilket är bakgrunden till varför man vill bedriva det i skolan.

Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Politik2019-01-27 22:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Replik på Weidan Gongs, V (kommunfullmäktigeledamot, Skellefteå kommun) debattartikel ”Dags för feministiskt självförsvar i skolan”, publicerad i Norran och på norran.se torsdagen den 24 januari 2019.

Kvinnors ökade otrygghet är ett stort problem.

Det krävs kraftfulla åtgärder för att komma tillrätta med kvinnors utsatthet.

Men att införa feministiskt självförsvar, som till lika stor del är en utbildning i postmodern feminism, är inte rätt väg att gå.

Feministiskt självförsvar handlar mer om vänsterpolitisk teori än självförsvar, vilket är bakgrunden till varför man vill bedriva det i skolan.

Handlar det om självförsvar, eller handlar det om att institutionalisera politiska teorier i utbildningsverksamheten?

Vi är nog alla överens om att otryggheten är ett problem. Men det finns bättre sätt att arbeta trygghetsfrämjande.

Eftersom majoriteten av sexualbrotten sker på offentlig plats vore en bättre lösning att omedelbart ta tag i de osäkra utemiljöerna. Mer belysning, mer kameraövervakning och större polisiär närvaro i samhället kunde ge effekt direkt.

De bakomliggande orsakerna till det eskalerande våldet måste hanteras i öppen debatt, tillsammans med vilka åtgärder som övergripande är de mest effektiva för att motverka detta.

Gun-Britt Holmlund (SD), kommunfullmäktigeledamot, Skellefteå kommun

Dags för feministiskt självförsvar i skolan