Det blir inte lika storslaget som ett nytt kulturhus, men säkert mycket billigare

Behöver Skellefteå ett nytt kulturhus, med tanke på de hus som redan finns, Nordanå till exempel?

Foto: Norran

Not Found2016-01-28 04:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det klokt att investera så stora pengar i ett enda projekt? Detta samtidigt som besparingar måste göras inom områden som berör oss medborgare mest: vård omsorg och skola.

Ne, visa nu mod att våga gå en annan väg än Umeå och Luleå och bygg istället ut det som redan finns. Det kanske inte blir lika elegant och storslaget, men säkert mycket billigare, men trots detta ändamålsenligt.

Men det är klart då blir det inte lika stort, vilket tydligen har stor betydelse.

Men har man inte råd så har man inte! Och vad jag och många andra förstår så har Skellefteå kommun inte råd med detta bygge om andra viktiga verksamheter ska tillåtas fungera på ett bra sätt.

I tidigare insändare har påpekats att enbart driften av kulturhuset skulle kosta cirka 30 miljoner kronor och då är inte kostnaderna för de fastigheter som blir överflödiga medräknade.

Politiker, tänk om medan tid är eller låt oss folkomrösta om denna stora och till viss del onödiga investering.

Gå samman folk ute i byar och samhällen, ja även i stan, och tala om för våra folkvalda att nu får de ändra färdriktning om vi i fortsättningen ska leva i en för alla bra kommun.

KE Johansson, Boliden

Svar direkt

Det är enkelt och självklart att prata om behov vad gäller t ex skola, vård och omsorg. I de fallen finns ofta siffror som kan beskriva ett nuvarande och kommande behov. För många är det inte lika logiskt att se behovet av andra samhällsinvesteringar, exempelvis kultur och nöjen, trots att de flesta av oss är överens om att de är en avgörande del av livet.

Vi har en klar målsättning att utveckla Skellefteå med ambitionen att bli fler invånare för att t ex säkra framtida behov av arbetskraft inom bl a just skola, vård och omsorg. Utvecklingsarbetet handlar om att på flera plan arbeta för att människor både stannar kvar och flyttar in till kommunen. Fungerande skola och sjukvård såväl som arbetstillfällen är avgörande faktorer, men det krävs mer än så för att som kommun vara attraktiv.

Ett levande kulturliv är en viktig lokaliseringsfaktor, och har visat sig attrahera arbetskraft och idéer som i sin tur medfört etableringar av nya företag och verksamheter.

Kulturhuset i sig själv är inte det enda svaret på de utmaningar Skellefteå står inför. Det är ett stort projekt, men det är bara en av många insatser som görs för att utveckla kommunen i positiv riktning. Det finns inget egenvärde i att byggnaden ska bli stor eller kostsam. Kulturhusets beslutade omfattning är väl underbyggd och har bl a föregåtts av omfattande utredningar och dialog med både invånare och föreningar.

Det finns ingen tanke på att lokaler ska bli överflödiga i och med ett nytt kulturhus. Antingen säljs lokaler, som fallet redan är med biblioteket, eller så använder vi dem till andra verksamheter med behov. Nordanå kommer även efter kulturhusets invigning att vara minst lika fyllt av aktiviteter för både stora och små. Vi har massor av fantastiska kulturföreningar i Skellefteå som behöver mer lokaler och fler scener.

Vi ser behovet av ett starkt och levande kulturutbud i hela kommunen, samtidigt som vi med det kommande kulturhuset skapar nya möjligheter för kongresser, representation och andra arrangemang som vi inte kunnat erbjuda i befintliga arenor. Mötesdeltagare och kulturintresserade besökare för in pengar och kompetens som genererar tillväxt i kommunen. Detta skapar de skatteintäkter vi behöver för att satsa på skola, vård och omsorg - resurser för att utveckla och försörja stad såväl som landsbygd.

I tävlingsprogrammet för den nu pågående arkitekttävlingen står följande om kulturhuset: Det ska vara en förebild där jämställdhet och mångfald genomsyrar allt, i stort och smått… Kulturhuset ska vara ett hus som välkomnar alla, en byggnad som samtidigt eller vid olika tillfällen kan vara öppen och pulserande, såväl som intim och exklusiv.

Bakom visionen om en framsynt och jämställd tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i finns övertygelsen om att vi invånare utgör platsen och dess unika förutsättningar, att vi måste samla kraften hos alla för att tillsammans lyfta Skellefteå mot framtiden. Så gå gärna samman i byar, samhällen och stad så hjälps vi åt att sätta färdriktningen framåt. Vi har inte råd att stå stilla.

Agneta Hansson, gruppledare (V)

Andreas Löwenhöök, gruppledare (M)

Lorents Burman, gruppledare (S)

Andreas Westerberg, gruppledare (L)

Hans Brettschneider, gruppledare (MP)

Carina Sundbom, gruppledare (C)

Charlotta Enqvist, gruppledare (KD)

undefined
Läs mer om