Norran berättade i slutet av mars om brottsanklagelserna mot Skelleftekvinnan, som är i 40-årsåldern. Den 26 mars begärde åklagare att kvinnan skulle häktas i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för egenmäktighet med barn, grovt brott.
Misstanke: Flydde utomlands med barnetVid förhandlingen beslutade tingsrätten att kvinnan skulle häktas, misstänkt för nämnda brott.
Därefter utfärdades en internationell arresteringsorder, Skelleftekvinnan blev helt enkelt internationellt efterlyst.
Av de offentliga handlingar som Norran tagit del av framgår det att polisen har uppgifter om att kvinnan, tillsammans med barnet, befunnit sig i Tyskland, Spanien och därefter Ungern, där hon greps av polis den sjätte juni i Budapest.
Utlämningen till Sverige försenades på grund av hanteringen kring resehandlingar, men den 21 juni kunde en ny häktningsförhandling hållas i Skellefteå. Denna gång medverkade den 40-åriga kvinnan.
Innan förhandlingen fortsatte bakom stängda dörrar förklarade kvinnan via sin advokat att hon erkänner det påstådda brottet, dock inte grovt brott.
Kvinnan häktades för grovt brott och tingsrätten fann tre skäl för häktning: flyktfara, att kvinnan på fri fot kan försvåra utredningen samt fortsätta att begå nya brott.
Den fjärde juli begärde åklagaren förlängd utredningstid, bland annat eftersom det skulle genomföras ytterligare förhör.
Av åklagarens begäran framgår det också att det finns en annan person som misstänks för medhjälp till brottet.
På begäran har också Skelleftekvinnan genomgått en mindre läkarundersökning för att utreda om hon kan misstänkas lida av en allvarlig psykiskt störning, och i början av juli kom beskedet att kvinnan misstänks göra det.
Det innebar att Skellefteå tingsrätt den 17 juli beslutade att kvinnan ska genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning, får att ta reda på om hon begått de misstänkta gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning.
Åklagare Jonas Fjellström, som nyligen fått överta ansvaret för undersökningen, har förhoppningen att snart kunna väcka åtal, såvida inte ytterligare utredningsåtgärder begärs exempelvis från kvinnans advokat Anna Edelhjelm.
Hur ser du på brottsanklagelserna mot din klient, vad säger hon om påståendena och hur ser ni på att den psykiska hälsan ska utredas?
– Förutom att jag nu kan säga att min klient helt förnekar brott så vill jag i övrigt inte lämna några kommentarer. Detta utifrån att jag har varit i kontakt med min klient efter ditt önskemål om att få kommentarer, svarar Anna Edelhjelm.
Tingsrätten: Undersökningen ska också omfatta frågan om den misstänkte till följd av störningen har saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt.