Den akuta hemlösheten ökar - så här säger politikerna

Norran har pratat med oppositionsrådet i Skellefteå Andreas Löwenhöök (M) och ordförande i socialnämnden Kenneth Fahlesson (S) om deras syn på hemlösheten i Skellefetå.

Andreas Löwenhöök, oppositionsråd (M) säger att det inte är rimligt att det finns människor som sover på gatan i Skellefteå. Foto: Paulina Holmgren.

Andreas Löwenhöök, oppositionsråd (M) säger att det inte är rimligt att det finns människor som sover på gatan i Skellefteå. Foto: Paulina Holmgren.

Foto: Foto: Paulina Holmgren.

Not Found2016-05-16 07:15

Läs också: Emma, en av Skellefteås hemlösa: ”Sex kan kännas som ett krav för att få sovplats”

Vad är problemet?

Andreas Löwenhöök, oppositionsråd (M):– Problemet är kopplat till bostäder generellt och att vi har ett lågt bostadsbyggande i Skellefteå. Från Alliansen har vi länge påtalat att vi måste påskynda bostadsbyggandet. När vi ökar antalet lägenheter och bostäder blir det en omflyttning på bostadsmarknaden som frigör billigare lägenheter. Jag befarar någonstans att om vi inte tar tag i den här frågan nu, och med de antal nyanlända som kommer till Skellefteå, så kommer problematiken med hemlöshet också att fortsätta att öka.

Kenneth Fahlesson, ordförande socialnämnden (S):– Det är inte lätt att ge ett kort svar på den frågan. Men bostäder är en bristvara idag. Vi har arbetat hårt med bostäder i kommunen och vi bygger bostäder så fort det går. Det är både ett samhällsproblem och ett problem på individnivå.

Hur utrotas hemlösheten?

AL:– Dels så tror jag att vi måste ha högre ambitioner när det gäller vårt bostadsbyggande. Där har vi lagt en mängd olika förslag för mer bostadsbyggande. Vi har också lagt en motion om att man ska utreda hur man kan bygga billigare bostäder i Skellefteå.

– Sen handlar det om att minska utanförskapet. Det handlar om insatser att de ska bli fler jobb i Skellefteå och få ett bättre företagsklimat. Det handlar också om att satsa på utbildning och skola. Den nationella samordnare mot hemlöshet har skrivit en rapport som trycker på vikten av samverkan. Hemlöshet går inte bara att sätta in i ett fack utan det handlar om samverkan mellan kommun, civilsamhälle, landsting, bostadsföretag, arbetsförmedling, försäkringskassan. Det är ingen enkel fråga utan många aktörer som måste vara med och samverka.

KF: –Det enkla svaret är att vi utrotar hemlösheten genom att ha bostäder till alla som är i behov av bostad. Men det är svårt att leva upp till. Sen måste vi ha en välfärd i samhället så att människor klarar av att ha en egen bostad. Att alla har en egen försörjning. För jobb är en viktig del i det här. En annan viktig del är samverkan och samarbete. Att kommun, bostadsföretag, frivilligorganisationer, staten och samhället i stort samverkar. Nyproduktionen av bostäder måste bli billigare. För att hyrorna inte ska bli för höga. Det pratas om att alla tycker att det ska byggas billigare bostäder, men nu måste aktörerna gå från ord till handling och bygga billigare.

Går hemlösheten ens att utrota?

AL:– Jag vill mena att politiken ska ha den ambitionen. Sen tror jag att det kommer att uppstå situationer där vissa människor, under en kortare tid, inte kommer ha tillgång till bostad. Det kan bero på olika omständigheter som är svåra att förutspå. Men målet måste vara att vi ska tillhandahålla de insatser så att vi har hemlöshet i minimal utsträckning.

KF: – Det blir svårt, men vi måste göra allt som står i vår makt för att kunna klara av det här. Det är oerhört viktigt. Det är utsatta människor som behöver stöd och de ska vi satsa ordentligt på och verkligen jobba stenhårt för.

Vilket ansvar har kommunen?

AL: – Kommunen har ett grundläggande ansvar som socialt skyddsnät i samhället. Då har kommunen ett ansvar tillsammans med de tidigare nämnde aktörerna att i samverkan arbeta med de här frågorna. Det går inte att bortse från, kommunen ska vara det grundläggande skyddsnätet. Det är en självklarhet.

KF: – Kommunen har till ansvar att tillsammans med fastighetsägare jobba för att det finns bostäder till de som vill bo i kommunen. Enligt socialtjänstlagen så ska ju kommunen också stötta de som har de turbulent att kunna ha en bra levnadsnivå. Där har socialkontoret en viktig uppgift och det vet jag att man arbetar hårt för. Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att de enskilda ska kunna få hjälp om de behöver. Men det finns också ett eget ansvar i den här frågan.

Ska vi ha människor som sover på gatan i Skellefteå?

AL: – Det är inte rimligt i ett utvecklat samhälle att man har det. Socialnämnden håller på att revidera sitt handlingsprogram för hemlöshet och det som jag absolut vill värna om i den frågan är där familjer och barn kan hamna i kläm. Det jag är lite skrämd över är att om man tittar i Västerbotten under förra året, så var det 25 vräkningsärenden som involverade barn. Två av de här ärendena verkställdes och båda var i Skellefteå. Här tycker jag att vi ska införa en princip om att inga barn ska vräkas i Skellefteå. För det sätter också en press på vår socialtjänst att arbeta med de vräkningsförebyggande insatserna i större utsträckning, framförallt då när det gäller barn. Jag tycker det är märkligt att vi sticker ut i det fallet i vårt län. Jag tycker att en sådan princip också ska inkluderas i handlingsplanen mot hemlöshet.

KF: – Nej det borde vi inte ha. Det ska vi göra allt som står i vår makt för att vi inte ska ha.

undefined
Andreas Löwenhöök, oppositionsråd (M) säger att det inte är rimligt att det finns människor som sover på gatan i Skellefteå. Foto: Paulina Holmgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om