Norran har berättat om Vitbergsstugans vara eller inte vara vid flera tillfällen det senaste året. Vitbergsstugan byggdes i tidigt 1960-tal och var från början Friluftsfrämjandets skidstuga. De senaste verksamheterna som drivits där är restauranger av olika slag.
Att satsa någon miljon räcker inte på sikt. Vi ser ett preliminärt investeringsbehov på mellan sju och tio miljoner kronor de närmaste fem åren.
Tomas Öhlund, näringslivsutvecklare, Skellefteå kommun.
– Det är ett snart 60-årigt hus med en driftkostnad på mellan 450 000 och 650 000 kronor per år. Det har inte gått att få lönsamhet på det, berättar Tomas Öhlund, näringslivsutvecklare på Skellefteå kommun.
Stort investeringsbehov
Det politiska beslutet om stugans rivning har funnits en tid, men samtidigt fanns en öppning fram till och med SM-veckan i mars om rätt intressent skulle dyka upp. Tomas Öhlund berättar att intresse funnits in i det sista, men att kommunen inte hittat ett tillräckligt starkt kort.
– Att satsa någon miljon räcker inte på sikt. Vi ser ett preliminärt investeringsbehov på mellan sju och tio miljoner kronor de närmaste fem åren.
Brev utskickat
I dagarna skickades därför ett brev till de senaste intressenterna. Brevet lyder:
”En grupp tjänstepersoner och ordförande för nämnden för support och lokaler har träffats för att utvärdera de förslag som kommit in för verksamhet på Vitbergsstugan. I gruppen tjänstepersoner deltog planeringschef Lars Hedqvist, fastighetschef Fredrik Nilsson och näringslivsutvecklare Tomas Öhlund. Efter att gruppen gått igenom förslagen kan vi konstatera att vi inte går vidare med någon av idéerna. Vitbergsstugan kommer att rivas enligt de beslut som fattats i nämnden för support och lokaler.” Tomas Öhlund/Fredrik Nilsson.
Den analys som gjorts är att de idéer som presenterats inte är långsiktigt hållbara för en verksamhet där utifrån husets egna behov.
– När rivningen sker vet vi inte, men vi tror att det kan bli under det här året, säger Thomas Öhlund.
Kommunen vill dock gärna se att området fortsätter att utvecklas och ser gärna att det dyker upp en verksamhet som ”harmoniserar med friluftslivet” i området.
– Det är möjligt att kommunen väljer att bygga ett hus som någon annan kan arrendera, berättar Tomas Öhlund.