Som företagare i Västerbotten är vi djupt oroliga.
För oss är det avgörande att det finns bra skolor, som utbildar dem vi ska anställa, att det finns en god sjukvård, när våra medarbetare blir sjuka, och att det finns en väl fungerande omsorg för våra medarbetares anhöriga.
Vi behöver därför effektivt använda skattepengar och ett bra företagsklimat. Det är så svenskt välstånd byggs.
Regeringens agerande med vinstbegräsningar i vissa typer av företag går i rakt motsatt riktning. Det finns utmaningar i dagens välfärdssystem. Men ingen kan väl tro att det blir bättre av att välskötta småföretag flyttas tillbaka in i den offentliga sektorn?
Personalen på alla dessa företag, med hög grad av eget bestämmande och närhet till beslutsfattande, har knappast någon större lust att gå tillbaka till den offentliga sektor de tidigare letat sig ifrån.
Inom både vården och skolan har vi i dag en stor kompetensbrist, och den väntas bli än värre. Att se till så att den som väljer att utbilda sig till antingen sjuksköterska eller lärare bara har en arbetsgivare på orten att söka jobb hos kommer knappast att göra dessa yrken mer attraktiva.
Valfrihet är viktig både för medborgare och för dem som valt att arbeta inom välfärdens yrken.
I dag bedrivs cirka 20 procent av all välfärd i privat regi, och utvärdering efter utvärdering pekar på att privat driven välfärd presterar minst lika bra eller bättre jämfört med offentliga utförare. Hur ska det bli om de privata företagen tvingas bort?
Många uppfattar att tillgängligheten och kvaliteten i den offentliga sektorn redan i dag är dålig, och regeringens förslag kommer inte att göra saken bättre. En utredning från revisions- och redovisningsföretaget PWC visar att cirka 80 procent av företagen i välfärden kommer att ha svårt att överleva om utredningens förslag går igenom.
Vad menar regeringen egentligen när man försöker väcka empati för sitt förslag och säger att det inte ska vara tillåtet att göra vinster på välfärden?
De flesta av oss som arbetar sysslar ju med att bygga välfärd. De som bygger vägar ger ett bidrag till välfärden, likaså de som bygger bostäder eller producerar vår mat. Ett samhälles välfärd består av så mycket mera än de företag som regeringen nu ger sig på. Vilken är nästa bransch som ska få vinsttak?
Om staten inte vill lyssna till företagen som berörs borde man väl i alla fall lyssna på berörda myndigheter och fackförbund. Vart regeringen än vänt sig för att få stöd för sitt förslag har det blivit totalsågat. Trots detta vill man driva igenom förslaget som en eftergift åt Vänsterpartiet.
Nej, sluta med populistiska slagord om vinster i välfärden.
Alla negativa uttalanden om näringslivet lägger en våt filt över hela det svenska företagandet.
Se i stället till att vi i Sverige kan fortsätta leva i ett av världens bästa länder.
Per Andersson