David tar upp kampen för utsatta män

Nu kommer män som blir fysiskt eller psykiskt misshandlade i en nära relation att ha någonstans att vända sig till i Skellefteå. ”Blir inte bemötta som nödställda”, säger initiativtagare David Gustavsson.

Akillesjourens David Gustavsson ger samtalsstöd till män som misshandlas i en nära relation.

Akillesjourens David Gustavsson ger samtalsstöd till män som misshandlas i en nära relation.

Foto: Christian Mård

Skellefteå2019-08-03 08:00
undefined
Akillesjourens David Gustavsson ger samtalsstöd till män som misshandlas i en nära relation.

Akillesjouren finns idag på ett antal orter runt om i landet och i motsats till Kvinnojouren vänder man sig främst till det manliga könet. Syftet med jouren är att ge samtalsstöd åt män som antingen utstår fysisk eller psykisk misshandel i en nära relation. Initiativtagaren David Gustavsson i Skellefteå berättar varför han varför just han valt att involvera sig i mansjouren.

– Vi har förstått att det finns en väldigt stor dold grupp människor som inte får någon hjälp. Fysisk och psykisk misshandel är något som riktas åt båda hållen och hela grundidén med Akillesjouren är att man måste titta på båda sidorna. Att erkänna att båda könen är utsatta. Just därför är alla som upplever våld i en relation välkomna att kontakta oss. För det är våldet som ska stävjas, inte ett kön, säger han.

Hänvisar till Kvinnojouren

– Som det ser ut just nu kan kvinnor få hjälp medan män inte kan få det. Socialtjänsten hänvisar till Kvinnojouren som i sin tur inte vill hjälpa till. Män blir inte bemötta som nödställda utan kvinnor är alltid offren trots att statistik från Brottsförebyggande rådet från 2018 som visar att nästintill lika många män som kvinnor blir utsatta, säger han.

Vad tror du det beror på?

– Jag tror det har att göra med vår kultur. Att män alltid ses som starka medan kvinnor är i underläge. Det har blivit en sorts könskrig där kvinnor alltid är utsatta och män alltid är våldsverkare. Man kan inte säga vem som är det mest utsatta könet men vi måste öppna debatten och inse att våld riktas mot både kvinnor och män, säger han och fortsätter:

– När man är fysiskt underlägsen tar man till andra verktyg. Det kan vara skållningar med olja, knivskärningar och allt möjligt man kan tänka sig, säger han.

David som precis startat upp Akillesjouren i Skellefteå har inte hunnit få några reaktioner men känner ändå att det ligger en del spänningar i luften.

– Det är farligt att proklamera mäns rätt i samhället där vi generellt har de bästa förutsättningarna. Det är kontroversiellt och lite svårt för människor att ta in att det kan vara så här, säger han.

undefined
Vill väcka debatt. ”Det är våldet som ska stävjas, inte ett kön”, säger David Gustavsson

Socialnämnden ger idag ett oavkortat finansiellt stöd till Kvinnojouren i Skellefteå. Hur ser du på era chanser förändra det?

– Det här är kommunala beslut och det är bra eftersom det är där våldet sker. Men det borde upprättas en nationell handlingsplan också, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte socialnämnden har reflekterat över frågeställningen. De har en del att fundera över. Jag anar kanske ett uppvaknande, att det finns snedfördelningar som man behöver hantera. Men det dröjer nog många år innan vi har en könsneutral våldshantering i samhället, säger han.

Vill ha dialog

– Jag önskar inget annat än en öppen och ärlig debatt. Hela frågeställningen måste upp på en högre nivå, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!