Därför väcktes åtal och grovt ocker: ”Hänsynslöst och systematiskt”

Skelleftebon och dennes medhjälpare vid restaurangen i Arjeplog har agerat hänsynslöst och systematiskt när de utnyttjat tre anställdas utsatta situation. Det menar åklagare Ulrika Lindsö i åtalet.

Åklagaren bedömer brotten som grova eftersom det handlat om ”betydande värden, hänsynslösa gärningar samt en systematisk brottslighet”.

Åklagaren bedömer brotten som grova eftersom det handlat om ”betydande värden, hänsynslösa gärningar samt en systematisk brottslighet”.

Foto: Arkivbild

ARJEPLOG2018-09-01 09:00
undefined
Åklagaren bedömer brotten som grova eftersom det handlat om ”betydande värden, hänsynslösa gärningar samt en systematisk brottslighet”.

Här nedan kan du se en tv-intervju med brottsoffrens advokat Carolina Nilsson:

Länge fanns det misstankar om att det handlade om människohandel, men när åtal nyligen väcktes var rubriceringen grovt ocker. Åklagaren kunde inte visa att transporten till Arjeplog av de tre anställda skett under former som liknat människohandel.

Åklagare Ulrika Lindsö menar att det i första handlar rör sig om två fall av grovt ockerbrott. Skelleftebon har stått som restaurangägare och den andre medåtalade mannen var restaurangchef under den aktuella åtalsperioden mellan 1 juni och 2 oktober ifjol.

I månadsskiftet maj/juni anställdes de tre personerna från Nicaragua.

Avtalen har inneburit, menar åklagare Ulrika Lindsö, att de tre accepterat att mot en mycket låg ersättning arbeta ”väsentligt mer arbetstid än en normalvecka så gott som varje dag".

undefined
Förundersökningen mot de två männen, som inleddes förra hösten, består av långt över 1 000 sidor. Enbart förhören med brottsoffren uppgår till flera 100 sidor.

– De åtalade har utnyttjat målsägandens trångmål och beroendeställning för att avsiktligen bereda företaget en förmån, alltså arbetad tid som stått i uppenbart missförhållande till vederlaget, alltså den låga ersättningen i form av lön, sammanfattar åklagaren.

De tre anställda har enligt åklagaren befunnit sig i ”trångmål och beroendeställning” bland annat till följd av de haft en svår ekonomisk situation, att de vistats olagligt i Sverige, saknat alternativ till försörjning och boende samt hamnat i ett skuldförhållande till restaurangägaren från Skellefteå (lån av pengar).

– Brotten ska bedömas som grova eftersom förmånerna uppgått till betydande värden samt att gärningarna har varit särskilt hänsynslösa eftersom de två åtalade utnyttjat att målsägandena befunnit sig i en särskilt utsatt situation. Dessutom är respektive gärning av särskilt farlig art eftersom de begåtts inom ramen för en systematisk brottslighet, menar Ulrika Lindsö.

Brottsoffrens ord om tiden på restaurangen: ”Han sa att den här platsen var ett helvete”Anklagas för att undanhållit 600 000 kronor i nettolön: De ljuger – ville ha uppehållstillstånd”
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!