Replik på Marita Ulvskogs, S (Europaparlamentariker) debattartikel ”Arbetsmiljö på liv och död för miljoner i EU”, publicerad i Norran och på norran.se måndagen den 21 januari 2019.
I en debattartikel i Norran (21/1 2019) försöker Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) på ett ohederligt sätt måla upp bilden av att Sverigedemokraterna inte skulle vilja bekämpa cancer. Ett angrepp som hon baserar på den omröstning som varit i Europaparlamentet kring carcinogen- och mutagendirektivet, och där vi i SD inte röstade för.
Huvudanledningen till att Sverigedemokraterna inte röstade för förslaget är att vi ser arbetsmiljöfrågor som en nationell angelägenhet. Gemensamma EU-direktiv kan öppna upp för att försämra skyddet för svenska arbetare, eftersom Sverige måste anpassa sig till länder som har betydligt sämre arbetsmiljölagar.
Bland de kemikalier som Marita Ulvskog själv lyfter fram har Sverige redan samma gränsvärden som fanns i förslaget för såväl trikloretylen som för epiklorhydrin. Det hade alltså inte inneburit någon skillnad för svensk del. Däremot har Sverige redan lägre gränsvärden för dikloretan än vad som föreslogs i direktivet.
Vi kan behålla vårt gränsvärde eftersom carcinogen- och mutagendirektivet är ett minimidirektiv. Men det öppnar för möjligheten att sänka gränsvärdet.
När det gäller metylendianilin och dibrometan så finns det i dag krav på tillstånd för att få använda dessa ämnen i Sverige. Men med det direktiv som Marita Ulvskog med flera nu röstat igenom försvinner detta krav på tillstånd.
Sedan tidigare har Socialdemokraterna avstått från att rösta mot förslaget från EU om arbetsvillkorsdirektivet. Ett förslag som på förhand beskrivits av S på hemmaplan som ”helt oacceptabelt”, och som riskerar att kraftigt påverka den svenska modellen.
Men väl på plats i Strasbourg avstod man från att rösta mot. I stället vinkade man igenom förslaget tillsammans med Miljöpartiet, medan alla andra partier från Sverige röstade emot.
Det är uppenbart att Socialdemokraterna i allt högre grad öppnar upp för en reglering på EU-nivå kring arbetsmarknadspolitiken och arbetsmiljön.
Vi sverigedemokrater kommer däremot inte att medverka till att vi avhänder oss självbestämmandet i dessa frågor, som riskerar att försämra arbetsmiljön för svenska arbetare.
Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot Kalmar län
Arbetsmiljö på liv och död för miljoner i EU