Därför är det svårt att avslöja inbrottstjuvarna

De lämnar få eller inga spår på brottsplatsen och gör sig snabbt av med stöldgodset. Polisens jakt efter inbrottstjuvarna innebär en jakt efter bevis som sällan finns.

Olyckor, katastrofer2015-06-05 07:46

Den senaste tidens stora ökning av villainbrotten i norra Sverige har inneburit att polisen genomför en speciell satsning som handlar om att bekämpa nämnda brottslighet.

Ola Strömberg vid polisen i Skellefteå är insatsledare för satsningen som kallas Auriga/Frost, och i slutet av maj sattes polisens organisation på hårt prov när ett 20-tal villainbrott inträffade under fyra dagar, från Jämtland och upp till Norrbotten (se flera artiklar här nedan).

Flera husägare i bland annat Arvidsjaur och Norsjö drabbades.

Tre män från Litauen greps i Sollefteå men bevisningen räckte inte för att männen skulle häktas, ansåg tingsrätten i Härnösand. Vad som fanns var avtryck från en sko som matchade en av männens skor, inget mer.

Ett 20-tal villainbrott – och ni hittar ett skoavtryck. Varför går det så tungt att säkra bevis?

– Först ska sägas att vi i detta ärende misstänker att det är samma gärningsmän utifrån tillvägagångssätt, geografisk koppling samt vad som stals, främst kontanter, smycken och guld.

– Vi har att göra med personer som sällan lämnar några spår efter sig. Då blir tidsfaktorn ännu viktigare, att vi så snabbt som möjligt får kännedom om inbrotten, svarar Ola Strömberg.

Vilka är kännetecknen?

– Att de sällan eller aldrig skadar sig och lämnar blod eller dna efter sig i samband med att man bryter sig in. Det är ont om fingeravtryck, och när vi tittar i bilar hos misstänkta ser vi ofta många par med skor.

– Det antyder att man regelbundet byter både skor och kläder. De är också snabba på att, på olika sätt, få iväg stöldgodset, påpekar Ola Strömberg.

”Förändrar resvägarna”

Han påpekar att polisens utredningsmetoder och insatser på många sätt förändrats och förbättrats, inte minst hur polisen i respektive län sprider snabb information till poliskollegor men också till allmänheten när inbrottsvågen slår till.

– Men inbrottstjuvarna anpassar sig också, de förändrar resvägarna och varierar om man slår till mot mindre samhällen eller städerna, tillägger Ola Strömberg.

Självklart drar vi lärdom av exempelvis den senaste insatsen i jakten på tjuvarna. Men hur vi ska förbättra oss vill jag inte berätta i tidningen.

”De utgår ifrån hamnarna i Stockholm”Så ska polisen stoppa inbrottsvågenTre män misstänks för värsta inbrottsvågenInbrottvågen: Polisen arbetar mot klockanMännen häktades inte – bevisningen för svag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!