Region Västerbotten (tidigare landstinget) har under de senaste åren investerat stort i bland annat fastigheter. Samtidigt kommer rapporter om att verksamheten dras med stora underskott och likviditeten har försämrats.
Underskott inom hälso- och sjukvården: ”Inte möjligt spara mer”Det gör nu att regionen behöver låna för att betala alla investeringsutgifter.
Hittills i år har regionen lånat 800 miljoner kronor. Sammanlagt uppgår låneskulden till två miljarder kronor. Enligt prognosen behöver man drygt 1,5 miljarder kronor under 2019, varav nästan 1,2 miljarder kronor till fastigheter.
För att klara resten av investeringsutgifterna 2019 måste regionen låna 700 miljoner kronor. Det innebär att den totala låneskulden kommer att vara 2,7 miljarder kronor i slutet av 2019.
Enligt ett beslut i fullmäktige får regionen låna totalt tre miljarder kronor till strategiska investeringar – exempelvis nybyggnation för anpassning till nya verksamhetsbehov. Men nu måste man även låna till reinvesteringar – exempelvis renoveringar.
Frågan om upplåningen var uppe i regionstyrelsen till beslut på tisdagen. Där sa politikerna ja till att låna ytterligare 700 miljoner kronor.
– Vi är i ett läge där fastigheterna inte uppfyller kravet från vården. Bland de största problemen har vi i Skellefteå, säger regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S).
Bara renoveringar
På sammanträdet presenterades även en investeringsutredning, som blir underlag till regionplanen som klubbas i höst. Där står att regionens investeringsbehov 2019–2030 är 13,4 miljarder kronor, vilket är cirka 1,1 miljarder kronor per år. Det jämförs med investeringar som gjorts 2007–2015 på 0,4 miljarder kronor årligen.
Sparkrav: 70 miljoner kronor mindre på hyrpersonal- ”inga kostnader kommer att godkännas”Men med nuvarande ekonomi blir det svårt att genomföra alla investeringar. Därför har prioriteringar föreslagits för att banta budgeten till 9,6 miljarder kronor. Detta ”understiger behovet inom alla områden”. Det innebär också att efter 2021 finns i princip bara pengar till reinvesteringar.
Skellefteå lasaretts sjuka hus: Arbetsmiljöverket hotar med ytterligare fem miljoner kronor i vite– Vi är absolut i ett väldigt svårt läge. Allt bottnar i att få verksamheterna inom de budgetar vi har och där är vi politiskt överens om den åtgärdsplan för en hållbar ekonomi som regiondirektör Kent Ehliasson har lagt fram. Om vi klarar åtgärderna så underlättar det på investeringssidan också, säger Peter Olofsson.
Dyrt på sikt
Enligt rapporten föreslås det bland annat att regionens hus utgår från investeringsplanen. Det innebär även att hus som inte kan användas rivs. I övrigt sker reinvesteringar i byggnaderna.
På så sätt kan man hålla fastighetsbeståndet på en acceptabel nivå. Men det kan även betyda ökade driftkostnader på sikt. Man behöver även hitta ersättningslokaler för verksamhet i byggnader som rivs.
Innebär det att nybyggnationen vid Skellefteå lasarett inte kommer att bli av?
– När det gäller Skellefteå har vi inget val. Vi måste genomföra bygget. Dagens fastighet uppfyller inte de krav som finns i dag, säger Peter Olofsson.
Med den nya planen skulle den årliga investeringstakten hamna på cirka 700 miljoner kronor årligen fram till 2030.