Snart kommer Skellefteå kommunfullmäktige att fatta beslut om Vänsterpartiets motion om att utreda införandet av feministiskt självförsvar i skolan.
Sexualiserat våld är tyvärr mer eller mindre vardag för de flesta tjejer och kvinnor, något som blev tydligt i och med #metoo-rörelsen med upprop från bland annat elever och politiker.
Det sexualiserade våldet är det våld som vi kvinnor utsätts för helt enkelt för att vi är kvinnor. Det kan röra sig om allt från glåpord och tafsningar till våldtäkt.
Enligt rapporten Slagen Dam, en av de största undersökningarna som gjorts i ämnet, har nästan hälften av alla kvinnor efter sin 15-årsdag utsatts för våld av en man. Det är ett problem som återspeglas även i Skellefteå. ANDT-undersökningen 2018 visar att tjejer i årskurs 9 och på gymnasiet mår allt sämre, samt att tjejerna känner sig mindre trygga i skolan jämfört med killarna.
Feministiskt självförsvar behövs, även om ansvaret för att få slut på det sexualiserade våldet ligger på män.
Oavsett om man blivit utsatt för våld eller inte är vetskapen om riskerna något som kraftigt begränsar tjejers och kvinnors liv och möjlighet att ta plats i det offentliga rummet. Vardagsrädslan får oss att gå omvägar för att undvika mörka stigar, vi tar en taxi, som vi egentligen inte har råd med, eller undviker helt enkelt att gå ut för att vi inte har någon som följer oss hem.
Redan som unga får vi lära oss att inte ha för korta kjolar, att inte bli för berusade.
Ansvaret för det sexualiserade våldet läggs helt och hållet på tjejer. Nästan aldrig på förövaren.
Feministiskt självförsvar är ett verktyg för tjejer att ta tillbaka makten över sina liv. Vi får en chans att prata om gemensamma erfarenheter, bygga självförtroende och lära oss strategier för att hantera det sexualiserade våldet. Det handlar om mentalt och fysiskt självförsvar, att lära sig att ta plats, och framför allt känna att man har rätt till sin egen kropp och att den är värd att försvara.
Till skillnad från andra typer av självförsvar grundar sig feministiskt självförsvar på en förståelse för att vi har en könsmaktsordning i samhället där män överordnas kvinnor. Det syftar till att lära tjejer om det sexualiserade våldet, att det kan ta sig olika uttryck och att det aldrig är ens eget fel att man blir utsatt.
Självförsvaret är skapat av tjejer för tjejer och är ett sätt att bygga systerskap.
Feministiskt självförsvar behövs, även om ansvaret för att få slut på det sexualiserade våldet ligger på män. Det är en praktik som gör skillnad i vardagen, här och nu.
Därför föreslår vi att Skellefteå kommun ska utreda möjligheten att införa feministiskt självförsvar i skolan och pass i feminism för killar i både grundskolan och på gymnasieskolan.
Inför omröstningen kommer vi att bjuda in alla kvinnliga fullmäktigeledamöter, och deras döttrar, till ett pass i feministiskt självförsvar för att de ska få uppleva den skillnad det kan göra.
Vägen till ett jämlikt samhälle är lång, och införandet av feministiskt självförsvar är inte svaret på allt.
Men en bra start och en naturlig fortsättning på #metoo-rörelsen.
Weidan Gong (V), kommunfullmäktigeledamot, Skellefteå kommun